Ομόλογα: Οι υψηλές αποδόσεις φρενάρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μειώσει την ανάκαμψη στην Ελλάδα, αναφέρει για την ελληνική οικονομία η Capital Economics σε ανάλυσή της για την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα αντιστέκεται ήδη στη λιτότητα, κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία, αλλά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νέα

αύξηση των αποδόσεων που θα βλάψει την ανάπτυξη και θα απειλήσει τη χώρα με μια άλλη κρίση.

Μετά από μια ισχυρή εκκίνηση το 2018, το ΑΕΠ μόλις επεκτάθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η πρόσφατη μείωση του συναισθήματος δείχνει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την αύξηση του ΑΕΠ είναι υπερβολικά αισιόδοξη, τονίζεται στην ανάλυση.

Η μη επίτευξη αυτών των προβλέψεων θα σήμαινε αποτυχία στους στόχους που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Capital Economics προσθέτει ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική ολίσθηση μπορεί να επιδεινωθεί από τις προσδοκίες κατά την προετοιμασία για τις εκλογές που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Και ενώ η λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία χώρο για ανάπτυξη, είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε ώθηση θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού και τις δυσμενείς οικονομικές της επιπτώσεις.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις οικονομίες της ευρωζώνης που έχει βιώσει πιο έντονα τη μόλυνση από προβλήματα στην Ιταλία.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες της Ελλάδας αποτελούν μείζονα ανησυχία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% του συνόλου και τα μέτρα για την εξάλειψή τους μπορεί να ανακοπούν από την έλλειψη αγοραστικής διάθεσης, όπως προκύπτει από την πολύ απότομη πτώση των τιμών των μετοχών των τραπεζών.

Συνολικά, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1% έως το 2020, οδηγώντας τα δημόσια οικονομικά σε επιδείνωση και τις αποδόσεις των ομολόγων σε αύξηση.

Τέλος, η Capital Economics, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερη οικονομική στήριξη από τη στιγμή που το ταμειακό της απόθεμα θα λήξει εκείνο το έτος – κάτι που υπάρχει κίνδυνος να γίνει νωρίτερα.

Σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογά έχουν επιστρέψει σήμερα Πέμπτη σε κλοιό πιέσεων, τα οποία εμφανίζονται άκρως ευάλωτα σε εξωτερικές, αλλά και εσωτερικές αναταράξεις. Η απόδοση του δεκαετούς βρίσκεται περί τις 14:00 στο 4,43%.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την ηχηρή παραίτηση Κοτζιά, έρχονται να προστεθούν στους πονοκεφάλους για τους επενδυτές, που δεν μπορούν να παραμείνουν ανεπηρέαστοι ούτε από την κόντρα Ρώμης- Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό ούτε από τα σχέδια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, τα οποία ωθούν συνολικά τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα