Capital Economics: Τουρκία και Αργεντινή απειλούν τις αναδυόμενες αγορές

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και του πέσος της Αργεντινής το τελευταίο τρίμηνο αύξησαν επικίνδυνα τον κίνδυνο τραπεζικών και κρατικών χρεών, αναφέρει σε ανάλυσή της η Capital Economics, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες όχι μόνο δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά παραμένουν εστίες ανησυχιών.

Στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Turkey and Argentina not out of the woods" (Τουρκία και Αργεντινή δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο), η Capital Economics επιχειρεί να

διερευνήσει τον κίνδυνο μετάδοσης των κρίσεων των δύο χωρών σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Το risk monitor της Capital Economics έχει επισημάνει εδώ και καιρό τις οξείες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας - ο οποίος συνεχίζει να μοιάζει ως ο πιο εύθραυστος στις αναδυόμενες οικονομίες.

Οι τράπεζες κατόρθωσαν να αποφύγουν τη χειρότερη περίπτωση έκβασης των χρεών κατά τη διάρκεια της κρίσης του Αυγούστου.

Αλλά η πιστωτική έκρηξη της προηγούμενης δεκαετίας είναι πιθανό να έχει άσχημη κατάληξη, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε βαθιά ύφεση τα επόμενα τρίμηνα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

MSCI: Είναι οι κρίσεις σε Αργεντινή και Τουρκία η αρχή του ντόμινο στις αναδυόμενες;

Η Αργεντινή και η Τουρκία έχουν βιώσει σημαντικές διορθώσεις στις αγορές νομισμάτων και χρεών τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή μόλυνση σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, προειδοποιεί και ο MSCI σε δική του ανάλυση.

Η ανάλυση του MSCI υποδηλώνει επίσης ότι ορισμένες αγορές ομολόγων και συναλλάγματος των ευάλωτων χωρών ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μια θεμελιώδη αλλαγή, η οποία θα καθιστούσε τις παρελθούσες αποδόσεις λιγότερο ακριβείς ως οδηγό για μελλοντικούς συσχετισμούς και κινδύνους.

Πριν από οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση, οι επενδυτές ενδέχεται να θέλουν να δώσουν προσοχή στις χώρες αυτές και την έκθεσή τους στους θεμελιώδεις παράγοντες των πιθανών αδυναμιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα