Ολλανδία: Δεν αρκεί η επιστολή της Μέι για την παράταση του Brexit

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως το αίτημα της Βρετανίας για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να «διασαφηνιστεί» πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα προτού η ΕΕ μπορέσει να δώσει μια αναβολή.

«Η επιστολή της Τερέζα Μέι εγείρει πολλές ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια από το Λονδίνο πριν από την ερχόμενη Τετάρτη.»

Ο

Ρούτε εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Μέι και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε μια διακομματική προσέγγιση για το Brexit, να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τον δρόμο προς τα εμπρός.

«Πρέπει να δώσουμε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στη βρετανική κυβέρνηση τη μέγιστη ευκαιρία έως την Τετάρτη προκειμένου να καταστήσουν σαφές πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια παράταση», είπε ο Ρούτε.

«Και σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στην Μέι, γνωρίζοντας πως μια παράταση έχει νόημα μόνο αν καταλαβαίνουμε τον λόγο γι΄αυτήν», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Χάικο Μάας: Το Λονδίνο πρέπει να διασαφηνίσει πολλά σημεία

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως το Λονδίνο πρέπει να «διασαφηνίσει» ακόμη πολλά σημεία μετά το αίτημά του για αναβολή της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να διασαφηνιστούν στο Λονδίνο», δήλωσε ο Μάας στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), στην Ντινάρ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Οι ηγέτες των 27 «θα διαμορφώσουν στη συνέχεια μια άποψη για το θέμα της παράτασης και τη διάρκειά της» κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, πρόσθεσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο (...) Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να απειληθεί η νομιμότητά τους», υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

«Είναι απαραίτητο για εμάς να διεξαχθούν με εύτακτο τρόπο», με μια «μεγάλη ασφάλεια στον νομικό τομέα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα