Όλγα Γεροβασίλη: «Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση»

Με τη φράση της κυβερνητικής εκπροσώπου «το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση» η Αθήνα ουσιαστικά «δείχνει» την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνο για τη νέα καθυστέρηση στην επιστροφή των κλιμακίων ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Όπως είπε, στο Euroworking Group ασκήθηκαν μεγάλες πίεσεις προς το Ταμείο, τόσο από την Ελλάδα

όσο και από την Ευρώπη, για την στάση του και για την «εμμονή του σε αντιλήψεις ξεπερασμένες από τη συμφωνία του καλοκαιριού», όπως είπε η κ. Γεροβασίλη.

«Το ΔΝΤ εκτίθεται γιατί δεν εξηγεί επαρκώς το λόγο που πρέπει να μιλήσουμε για άλλη συμφωνία κι όχι αυτή του καλοκαιριού» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις του καλοκαιριού κι επομένως δεν δικαιολογούνται η αλλαγή συμφωνίας και τα επιπρόσθετα μέτρα που ζητά το Ταμείο.

Ζήτημα αποτελεί και το αν η Ελλάδα θα πληρώσει τις δύο δόσεις προς το ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο, καθώς η απάντησή της σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μόνο σαφής δεν ήταν.

«Έμείς απ' την πλευρά μας κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει όμως και οι εταίροι – και το ΔΝΤ – θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συμφωνία και να τηρήσουν αυτά που τους αναλογούν. Διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση, με οικονομικές και φυσικά κοινωνικές επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια του press briefing, η κυβερνητική εκπρόσωπος φρόντισε να διατηρήσει ανοικτό το παράθυρο για μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ως μέρος των παρεμβάσεων για τη συμφωνία των πιστωτών πάνω στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Η δέσμευση για μη μείωση των κύριων συντάξεων εξακολουθεί να ισχύει», σημείωσε η κα Γεροβασίλη κληθείσα να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει πως «κάποιες μεγάλες συντάξεις πραγματικά ίσως να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος εάν γινόταν μία μικρή μείωση σε αυτές».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι «ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων είναι πάρα πολύ μικρός και δεν προσφέρει κάτι». Όπως είπε θα ήταν «συμβολικού χαρακτήρα» μία τέτοια κίνηση. «Εάν με μειώσεις μεγάλων συντάξεων εξασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς άλλες παρεμβάσεις θα ήταν μία επιλογή. Επομένως το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί κεντρικό θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», κατέληξε.

Ερωτηθείσα για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις ως αντάλλαγμα για να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετές παραχωρήσεις για να φτάσει στην συζήτηση για το χρέος κι ότι σε όλη αυτή την πορεία «εμείς επιλέγουμε να κινηθούμε με τον λαό όρθιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές».

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, καθώς τόνισε ότι οι Θεσμοί έχουν δεχτεί τη μεταρρύθμιση στη δομή της, αν και υπάρχουν ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες, για τις οποίες σημείωσε ότι μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα θα κλείσουν.

Σε ερώτηση για τις πολλαπλές συντάξεις των βουλευτών, απάντησε ότι αυτές έχουν ήδη καταργηθεί κι ότι ο κάθε βουλευτής λαμβάνει σύνταξη με βάση το επάγγελμά του και το Ταμείο του.

Όσον αφορά τον συσχετισμό του προσφυγικού με τη συζήτηση για το χρέος, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συψηφίσει τα δύο αυτά θέματα, σημειώνοντας, όμως, ότι η προσφυγική κρίση «μας αναγκάζει όλους να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, το ίδιο και την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα σηκώνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην προσφυγική κρίση, από αυτό που τους αναλογεί και σε σχέση με άλλες χώρες» τόνισε, ασκώντας στη συνέχει έντονη κριτική για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που, όπως είπε, «δεν έχουν στείλει ούτε κουβέρτα».

Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, απάντησε ότι τα χρήματα θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση κι όχι σε κάποιον φορέα, και στη συνέχεια θα γίνει μια κατανομή. «Ένα κομμάτι μπορεί να κινηθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία» είπε, προσθέτοντας πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη διαχείρισή τους.

«Τα κονδύλια και τα μέχρι τώρα σχέδια αναλογούν σε περίπου 100.000 πρόσφυγες» συμπλήρωσε, δίνοντας έναν αριθμό τον οποίο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, σπεύδοντας πάντως να σημειώνει ότι ακόμα κι αυτός δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμος κι ότι τα σχέδια αυτά είναι «πρόχειρες λύσεις» αφού πρέπει να γίνει μια μόνιμη μετεγκατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα