Όλες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Γράφει ο φοροτεχνικός Δημήτρης Ραβάνης

Δύο εβδομάδες απομένουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ήδη οι ενώσεις λογιστών έχουν αιτηθεί την παράταση της υποβολής τους έως τις 30 Ιουλίου. Καθώς εκτός από τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει, κυρίως με την αλλαγή του εντύπου Ε3, όπου δηλώνονται τα στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα, η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα κατέστη διαθέσιμη 25 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Από το τρέχον έτος απαιτείται η συμπλήρωση του ίδιου έντυπου Ε3 ανεξάρτητα από τα τηρούμενα βιβλία

(απλογραφικά - διπλογραφικά) με ενιαίους πίνακες τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στον πίνακα των πληροφοριακών στοιχείων δηλώνονται πλέον το απασχολούμενο προσωπικό (μισθωτοί - εποχικό προσωπικό), το μέγεθος της οντότητας σύμφωνα με τα ΕΛΠ, οι ενεργές ιστοσελίδες και οι διευθύνσεις αλληλογραφίας, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και τα ενεργά POS, οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, καθώς και τα στοιχεία μετόχων των μη εισηγμένων Α.Ε.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά το λογιστικό αποτέλεσμα, προστέθηκε ένας πίνακας που περιλαμβάνει το κόστος πωληθέντων, το κόστος ανάλωσης και το κόστος απομείωσης εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Επιπλέον, σε νέους ξεχωριστούς πίνακες παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και σε μεγαλύτερο βαθμό ανάλυσης αποτυπώνονται οι κατηγορίες των εξόδων (προμήθειες διαχείρισης, έξοδα διαφήμισης, έξοδα ταξιδιών, δαπάνες ενέργειας, παροχές σε είδος σε εργαζομένους κ.τ.λ.). Τέλος, το Ε3 συμπληρώνεται από τον λογιστή και υποβάλλεται αποκλειστικά πλέον με τους δικούς του κωδικούς και όχι με τους κωδικούς του επιχειρηματία.

Οσον αφορά το έντυπο Ε1 των φυσικών προσώπων, οι σημαντικότερες αλλαγές που εμφανίζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις παρουσιάζονται ως εξής:

- Η ευνοϊκή διάταξη για τους φορολογούμενους που προέβλεπε έκπτωση φόρου από δαπάνες για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν ισχύει πια. Οι δαπάνες θα συνυπολογιστούν μαζί με τις λοιπές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου από μισθωτή εργασία.
- Οι παλιοί κωδικοί συλλογής αποδείξεων για την κατοχύρωση του δικαιώματος ετήσιας έκπτωσης φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ από μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες παίρνουν ξανά ενεργό ρόλο στη φορολογική δήλωση. Πλέον όμως εμφανίζεται χωριστός κωδικός για τη σύζυγο και γίνεται η έκπτωση υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια του 2017 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αντίστοιχες δαπάνες.
- Τα ανείσπρακτα ενοίκια δηλώνονται σε ειδικούς κωδικούς του Ε1.
- Συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο ταχυδρομικός κώδικας της κύριας κατοικίας.
- Απαιτείται να γίνει καταχώρηση του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων που φιλοξενούνται και καθίσταται αδύνατη η υποβολή της δήλωσης των φιλοξενούμενων αν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση του ιδιοκτήτη.
- Οσοι πέρυσι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb) θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά χωριστά στο έντυπο Ε2.
- Η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις δόσεις, όμως από το τρέχον έτος ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να μπει σε ρύθμιση 12 δόσεων, ακόμα κι αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φορολογικά και λογιστικά θέματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Tax&Accounting της BDO Services στο email: [email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα