Οι τράπεζες έχουν capital controls, δεν χρεοκοπούν!

Η «θηλιά» που επικρέμεται πάνω από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές τις έχει οδηγήσει σε πτώση 25-26% και διαλύει κάθε πιθανότατα ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και δεν απαιτεί, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τ. Ραϊς, το ταμείο θέλει να διενεργηθούν ασκήσεις ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες υπό το επιχείρημα της «διαφάνειας».

Όμως, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελληνικές τράπεζες

το τελευταίο μήνα ξεπερνά κάθε λογική. Γι αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος, ως μέλος της ΕΚΤ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

Βεβαίως οι τράπεζες διαθέτουν την «θηλιά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά οι στόχοι επιτυγχάνονται κάθε τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δεν μπορούν να πτωχεύσουν λόγω των Capital Controls που ισχύουν. Κια μόνο αυτή η παράμετρος αρκεί να εξηγήσει το παράλογο της πτώσης των μετοχών, διότι οι μετοχές πωλήθηκαν στο 0,30 της λογιστικής τους αξίας πριν δυο χρόνια και σήμερα μετά από μεγάλη μείωση npl’s εμφανίζονται περίπου ως χρεοκοπημένες.

Δηλαδή, αν ένας μέτοχος πρέπει να αγοράσει μετοχές τώρα πρέπει να το πράξει – εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα σημάνει και την κρατικοποίηση τους. Έτσι οι μετοχές διαπραγματεύονται πλέον κάτω απο την λογιστική τους αξία λες και έχουν χάσει ή χάνουν συνεχώς κεφάλαια.

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 25-26%, υπο την απειλή των AQR- τα οποία εφαρμόζονται μόνο όταν υπάρχει Μνημόνιο, ενω ο αρμόδιος επόπτης που διενεργεί ελέγχους είναι ο SSM. Και στα τρία Μνημόνια, οι δανειστές απαίτησαν την διενέργεια ελέγχων στις τράπεζες μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Εδώ λοιπόν δεν έχουμε νέο Μνημόνιο, αλλά μια πλευρά δανειστών που ζητούν ελέγχους από ένα πρόγραμμα από το οποίο ενδέχεται να αποχωρήσουν!

Δημ. Παφίλας

Keywords
Τυχαία Θέματα