Παγκόσμια έρευνα: Οι πόλεις με τους περισσότερους τουρίστες – Ηράκλειο και Αθήνα ανάμεσά τους

Σύμφωνα με την έκθεση του Euromonitor, το Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό του 2017

Οι επιθέσεις εξτρεμιστών σε πολλές πόλεις της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και της Κωνσταντινούπολης, απέβησαν προς όφελος χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς τα κύματα τουριστών επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους σε αυτές τις «σχετικά ήρεμες και

σταθερές περιοχές», αναφέρει η έκθεση της Euromonitor International, που φιλοξενεί τους 100 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη.

Αν και η Κωνσταντινούπολη είδε μείωση 5,8% στις αφίξεις φέτος, που διαμορφώθηκαν σε 9,2 εκατομμύρια, πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη είχαν επιπτώσεις μικρότερης έκτασης και διάρκειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μια χρονιά ρεκόρ. Το Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί τον Νο1 αναπτυσσόμενο προορισμό στην κατάταξη με τις 100 πιο δημοφιλείς πόλεις για τους τουρίστες, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,2% φέτος σε πάνω από 3 εκατομμύρια. Η Αθήνα επίσης απολαμβάνει μια τουριστική «έκρηξη» με αύξηση 10%, στην 47η θέση με τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως.

Για την Ελλάδα, σημειώνει η έκθεση, η άνοδος των επισκεπτών είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη γιατί ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 1/5 της οικονομίας, που, κατά τη διάρκεια της κρίσης, συρρικνώθηκε κατά 25%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ταξιδίων και Τουρισμού εκτιμά ότι ο τουρισμός το 2017 θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ενισχυθεί κατά 6,9%, υποστηρίζοντας σχεδόν ένα εκατ. θέσεις εργασίας.

Κατά τα λοιπά, στην έκθεση του Euromonitor, το Χονγκ Κονγκ παραμένει η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση της Euromonitor International, που φιλοξενεί τους 100 κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη. Στην έκθεση όπου υπογραμμίζεται η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού την Ασία, αναφέρεται πως, παρά τις τεταμένες σχέσης του με τη γειτονική Κινα, το Χονγκ Κονγκ αναμένεται πως θα φτάσει τις 25,7 εκατ. αφίξεις μέχρι το τέλος του 2017. Πτώση 3,2% σε σχέση με το 2016, λόγω της έντασης με το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά παρ'όλ'αυτά, η πρωτιά διατηρείται. Μέχρι το 2025, οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν ετησίως τα 45 εκατομμύρια.

Σε αντίθεση με το Χονγκ Κονγκ, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ, αύξησε τις αφίξεις φέτος κυρίως χάρη στους Κινέζους. Οι αφίξεις αναμένεται να σημειώσουν άυξηση 9,5% στα 21,3 εκατ. Στην τρίτη θέση το Λονδίνο με 19,8 εκατ. αφίξεις και αύξηση 3,4% το 2017, κυρίως χάρη στην πτώση κατά 15% της στερλίνας.

Ωστόσο, το Euromonitor προειδοποιεί ότι το Brexit αναμένεται να πλήξει την κυρίαρχη θέση του Λονδίνου στον τουρισμό.


Η κορυφαία πόλη στις ΗΠΑ, παραμένει η Νέα Υόρκη, στην 8η θέση παγκοσμίως, με αύξηση 3,6% στις αφίξεις το 2017, στα 13,1 εκατ. Το Μαϊάμι είναι η 2η δημοφιλέστερη αμερικανική πόλη με 8,1 εκατ. αφίξεις και αύξηση 3,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα