Οι πληγές της οικονομίας δεν εξηγούν την άνοδο του λαϊκισμού

Είναι προφανές ότι ο λαϊκισμός κυριάρχησε σε όλο τον Δυτικό κόσμο το 2016. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ανησυχίες του κόσμου από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες ως την Ελλάδα, όπου τα τελευταία δύο χρόνια κυβερνά μια λαϊκιστική κυβέρνηση κατά της λιτότητας, έχουν μεν τη ρίζα τους στην κατάπτωση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά μόνον εν μέρει. Υπάρχει μια βαθύτερη δυσαρέσκεια και μια αίσθηση ότι με τον τρόπο που διοικούνται δεν θα γλιτώσουν γρήγορα από τα

βάρη.

Στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι όσοι πίστευαν ότι θα υπερισχύσει η Κλίντον έναντι τοι=υ Τραμπ , θεωρούσαν την οικονομία ως το κορυφαίο θέμα. Αντίθετα, ο Τραμπ προτιμήθηκε από εκείνους που έβαζαν ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Αυτή τη στιγμή, εθνικιστικά κόμματα αναδύονται στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία σε μια περίοδο όπου αναμένονται εθνικές εκλογές που θα μπορούσαν να σκιαγραφήσουν το μέλλον του ευρώ.

«Δεν υπάρχει τίποτα αναπόφευκτο στην παγκοσμιοποίηση. Η κοσμοπολίτικη ελίτ πολλών χωρών δεν έκανε καλή δουλειά στη ρητορική υπεράσπισης των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης που τώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις», αναφέρει ο Τζεφ Κόλγκαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown του Ρόουντ Άιλαντ.

Σήμερα βιώνουμε τον κίνδυνο της «απο-παγκοσμιοποίησης», όπως προειδοποιούν και οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, Γιώργος Σαραβέλος και Ρόμπιν Γουίνκλερ σε αναφορά τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του εμπορίου, να εμποδίσει τις κεφαλαιακές ροές και να διαβρώσει το «πολυεθνικό επιχειρηματικό μοντέλο» που έχει υιοθετηθεί από πολλές εταιρείες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται πιο αναλυτικά και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου, όπως σημειώνει, δύο χρόνια πριν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε στις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψει τη λιτότητα και θα έρθει σε ρήξη με τους δανειστές. Οι ψηφοφόροι τον ψήφισαν γιατί αισθάνονταν ότι τα παλιά κόμματα δεν τους εξέφραζαν πια, ωστόσο, όπως λέει στο πρακτορείο ένας εξ αυτών, τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν ελπίσει. Η χώρα εξακολουθεί να είναι βουτηγμένη στα χρέη και τα βάρη φαίνεται ότι θα αυξηθούν αντί να μειωθούν. «Πολλοί πίστεψαν ότι ερχόταν μια νέα εποχή. Είναι τραγικό να βλέπει τώρα ότι αυτό που υποτίθεται ότι θα έφερνε την αλλαγή να μετατρέπεται σε κάτι εντελώς άχρηστο και επικίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα