Οι Ουκρανοί απορρίπτουν την πολιτική ελίτ τους κι αναζητούν νέα, στη μάχη κατά της διαφθοράς

Οι Ουκρανοί είναι τόσο εξοργισμένοι με τους πολιτικούς ηγέτες τους ότι θα προτιμούσαν να υποστηρίξουν κάποιους αρχαρίους, συμπεριλαμβανομένου ενός κωμικού ηθοποιού ή ενός ροκ τραγουδιστή στις εκλογές του επόμενου έτους. Ωστόσο, κανένας εκ των δυο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι δημοσκοπήσεις φιλοτεχνούν μια ζοφερή εικόνα για τον

Πρόεδρο Petro Poroshenko, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014, καθώς εγγυήθηκε το τέλος της αχαλίνωτης διαφθοράς του προκάτοχου τον οποίο υποστήριξε το Κρεμλίνο. Η πρόοδος μετά από μια δεύτερη φιλοευρωπαϊκή επανάσταση σε μια δεκαετία ήταν υπερβολικά περιορισμένη για να τον κρατήσει δημοφιλή μεταξύ των πολιτών και η κυρίαρχη μορφή της αντιπολίτευσης, η Yulia Tymoshenko φαινόταν να είναι σε καλό δρόμο για να κυριαρχήσει στην πρώτη ψηφοφορία τον Μάρτιο.

Αλλά παρά το προβάδισμά της, η Τιμοσένκο έχει μόνο 16% στήριξη από τους πολίτες, δηλαδή πολύ μικρότερη από το 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Ο δεύτερος γύρος την φέρνει να ηττάται είτε από τον Volodymyr Zelenskiy, έναν 40χρονο κωμικό ηθοποιό, ο οποίος έπαιξε έναν πρόεδρο- παρωδία σε τηλεοπτική εκπομπή, ή κι από τον Sviatoslav Vakarchuk, 42, τον τραγουδιστή της μπάντας Okean Elzy που έπαιζε τακτικά με τη μπάντα του κατά τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Ουκρανίας. Και οι δύο θα έδιναν με τον Πόροσενκο μάχη στήθος με στήθος.

"Υπάρχει ανάγκη για νέα πρόσωπα που είναι γνωστά σε όλους και ανάμεσά τους, αναζητείται το ποιος μπορεί να είναι ειλικρινής και να καταπολεμήσει τη διαφθορά", δήλωσε ο Anton Grushetskyi, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου. Οι δυνατότητες του Zelenskiy και του Vakarchuk είναι "αρκετά υψηλές".

Keywords
Τυχαία Θέματα