Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ιταλία

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,12% στις 391,92 μονάδες, ενώ στα ταμπλό ο FTSE100 στο Λονδίνο χάνει 0,09%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στο -0,18%, ο CAC40 στο Παρίσι στο

-0,12%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,21%και ο ΙΒΕΧ35 στη Μαδρίτη ενισχύεται οριακά κατά 0,05%

Στο «κόκκινο» βρίσκονταν κατά τις πρωινές συναλλαγές οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν από τα πολυετή υψηλά.

Το μπρεντ μειώθηκε κατά 0,62% στα 76,64 δολάρια/βαρέλι ενώ το WTI υποχώρησε0,5% στα 70,33 δολάρια/βαρέλι. Οι τιμές είχαν βρει στήριξη στην είδηση ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από το σχέδιο αποπυρηνικοποίησης του Ιράν, σήμερα ωστόσο οι traders αναμένουν τη νέα μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου.

Στο μεταξύ, άνοδος 0,5% καταγράφεται στις μετοχές του τομέα υγείας, μετά τη βουτιά της περασμένης εβδομάδας λόγω των ανακοινώσεων Τραμπ ότι θα μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η Ιwg έκανε άλμα 22% μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της από τρεις διαφορετικές εταιρείες. Η πορτογαλική ενεργειακή EDP, επίσης έκανε άλμα 10% μετά την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της από την κινεζική Three Gorges.

Στον αντίποδα, η Lundbergs έκανε βουτιά 50%, ενώ η Victrex υποχώρησε κατά 5,8%. Η τελευταία ανακοίνωσε υψηλότερα προ φόρων κέρδη προειδοποίησε ωστόσο για χαμηλότερο σταθερό εισόδημα το 2019.

Σήμερα, τα βλέμματα της Ευρώπης στρέφονται στη Ρώμη όπου τα δυο αντισυστημικά κόμματα – Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα – είχαν συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σήμερα πάνε στον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών τους.

Αν εκείνος δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία τους, δεν θα χρειαστεί επανάληψη των εκλογών εντός του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με πιέσεις μετά τα σχόλια του συμβούλου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Όπως είπε στο CNN Sunday. Οι εταιρείες της ΕΕ μπορεί να πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις αν δεν ακολουθήσουν την κίνηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία.

Παράλληλα, το εμπόριο επανήλθε στο προσκήνιο μετά το τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ ότι συνεργάζεται με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τη διάσωση της ΖΤΕ ώστε να επιστρέψει στις μπίζνες και μάλιστα γρήγορα. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε επιβάλει απαγόρευση στις αμερικανικές εταιρείες να παίρνουν τεχνολογικό εξοπλισμό από την ΖΤΕ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η κινεζική εταιρεία έστελνε παράνομα τεχνολογικό εξοπλισμό στο Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα