Οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Ιταλίας «τρομάζουν» τα ταμπλό του Νότου

της Χριστίνας Ρωμηού

Αναταράξεις στο ιταλικό και το ισπανικό χρηματιστήριο προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στις δυο χώρες, καθώς η πιθανή ανάδειξη ενός αντί-ευρωπαϊστή για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη μια και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην άλλη, ρίχνουν τους δείκτες και ανεβάζουν τις αποδόσεις.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις του 10ετούς πήραν την ανηφόρα σήμερα, διευρύνοντας το spread σε υψηλά έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της αντισυστημικής κυβέρνησης μεταξύ 5SM και Λέγκας

στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρούσε κατά τις μεσημεριανές συναλλαγές κατά 0,57% μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε κατά 1,9% σε χαμηλό 11 μηνών.

Την ίδια ώρα, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας αυξήθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης έναντι του χθεσινού κλεισίματος, στο 2,45% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018 και, σε κάθε περίπτωση, πολύ υψηλότερα από το επίπεδο του 2,4% που προειδοποιούσαν αναλυτές της Morgan Stanely. Η εξέλιξη προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο που έχουν στη κατοχή τους ιταλικό χρέος ύψους εκατοντάδων δισ. στους ισολογισμούς τους.

Βασική αιτία της νέας αναταραχής στην ιταλική αγορά, τα σχέδια της νέας κυβέρνησης να μειώσει φόρους, να καταργήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά και αναφορές ότι ο συνασπισμός προωθεί γαι τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον αντισυστημικό οικονομολόγο και πολέμιο του ευρώ, Πάολο Σαβόνα, ο οποίος έχει υποστηρίξει την έξοδο της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα.

Όπως αναφέρει ο Πάολο Πιτζόλι της ING, ο Σαβόμνα αρχικά ήταν υπέρ του ευρώ, σύντομα όμως έγινε σφοδρός επικριτής του νομίσματος, αλλά και των αυστηρών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ στην Ιταλία καθώς και της ηγετικής θέσης της Γερμανίας σε όλα αυτά..

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, με ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αν λάβουν διαφορετική απόφαση (σσ. οι Ιταλοί) και πάνε σε αποστολή αυτοκτονίας, πηδώντας απο το καράβι, ας είναι... αλλά θα είμαι ξεκάθαρος: δεν είστε μόνοι σας σε αυτό το καράβι».

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, ρίχνει τον ΙΒΕΧ35 και προκαλεί αναταράξεις στην αγορά των ισπανικών ομολόγων.
Οι απώλειες του ΙΒΕΧ το μεσημέρι ξεπερνούν το 1% ενώ το ισπανικό spread διευρύνθηκε κατά 100 μονάδες βάσης, σε υψηλό εξαετίας.

Η πρόταση μομφής ήρθε μετά την δικαστική καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι για υπόθεση διαφθοράς.

Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, «στοιχειώνει» τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου και συγκεκριμένα στο 1,1686 αυτή την εβδομάδα, λόγω κυρίως των φόβων ότι το ιταλικό έλλειμμα μπορεί να εκτοξευτεί κατά 100 δισ. ευρώ λόγω της επικίνδυνης πολιτικής που λέει ότι θα ακολουθήσει ο συνασπισμός 5 Αστέρων/Λέγκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα