Οι Ιταλοί δεν πείθουν τις αγορές - Κατρακυλά στο 3,3% το 10ετές

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το στόχο πρϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Ωστόσο οι αγορές δεν πείθονται, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να εκτοξεύονται και πάλι. Το 10ετές βρίσκεται στο 3,306%, με υψηλό ετών το 3,38% που έπιασε τον Ιούλιο.

Κανένας ενθουσιασμός και από μεριάς Ευρωπαίων, με τον Μοσκοβισί να κάνει λόγο για «πάρα πολύ μεγάλη απόκλιση από τις προηγούμενες προβλέψεις που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», αναφερόμενος

στο φιλόδοξο ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως δεν υπήρξε λήψη αποφάσεων για Ιταλία και πως αναμένεται ο προϋπολογισμός έως τις 15 Οκτωβρίου.

Από μεριά του ο Σεντένο ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα όλες οι ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τον προϋπολογισμό 2019 της Ιταλίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο Τζιοβάνι Τρία θα επιστρέψει απόψε στη Ρώμη προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 (έως τώρα έχει ανακοινώσει μόνο το στόχο ελλείμματος) και να επανέλθει στους εταίρους.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες: «Η ΕΕ μπορεί να είναι ήσυχη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ιταλίας θα υποχωρήσει το 2019.
Θα εξηγήσω στους εταίρους μας τι συμβαίνει» δήλωσε ο Τρία.

Από μεριά του ο Ματέο Σαλβίνι διαβεβαιώνει πως "ο προϋπολογισμός της νεάς χρονιάς θα «αποφέρει καρπούς» και πως οι «κύριοι των spreads» θα καταλάβουν", αναφερόμενος στο υψλό spread της Ιταλίας σε σχέση με το γερμανικό bund.

Η Ιταλία κατηγορεί τον επίτροπο Μοσκοβισί ότι σκόπιμα προκαλεί ένταση για να εξαγριώσει τις αγορές, ενώ ο Ντι Μάιο προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση της Ιταλίας θα είναι αποτέλεσμα προκατάληψης.

Στο μεταξύ όσο μαίνεται η κόντρα Ιταλίας – Βρυξελλών τα Ιταλικά ομόλογα βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη και η Ελλάδα λόγω έμμεσης επιρροής, αβεβαιότητας και υψηλού event risk (όπως τόνισε πρόσφατα και η Moody's), με το 10ετές ομόλογο πάνω από το 4,20% θα εξακολουθεί να παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα για έξοδο στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα