Οι ιστορίες κατασκοπείας και η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των Ευρωπαίων από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA έχουν καταστήσει τους ηγέτες των διάφορων εμπλεκομένων χωρών πρωταγωνιστές σε ένα θέατρο του παραλόγου. Υποτίθεται ότι όλοι πέφτουν από τα σύννεφα ή δηλώνουν ότι αυτά δεν γίνονται μεταξύ φίλων και συμμάχων, λες και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες όλων των δυτικών χωρών έχουν ως μόνο στόχο τη... Βόρεια Κορέα.

Είναι

προφανές ότι όλοι γνώριζαν τι γίνεται και είναι βέβαιο ότι όσα μάθαμε είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου.

Η δήθεν έκπληξη οφείλεται στο ότι μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν μπορούν πλέον να υποκρίνονται ότι δεν γνωρίζουν.

Ειδικά από την πλευρά της Γερμανίας, πιθανότατα ο όλος χειρισμός να περιλαμβάνει και μια “αντεπίθεση” της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ, λόγω της κόντρας που σοβεί μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Η άνοδος της Γερμανίας και οι ηγεμονικές τάσεις της μέσα στην Ευρώπη δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όσο κι αν οι ΗΠΑ θεωρούν την Ευρώπη με το ευρώ ως ένα “φυσικό συμμαχο” απέναντι στην αναδυόμενη Κίνα, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη “γερμανοποίηση” της Ευρώπης και την απόπειρα της Γερμανίας να εξελιχθεί σε παίκτη παγκόσμιου βεληνεκούς, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν μια “μεσαία” ευρωπαϊκή χώρα ανάμεσα στις άλλες.

Κατά καιρούς, άλλωστε, η Γερμανία έχει αποπειραθεί να χτίσει σε καινούριες βάσεις τις δικές της σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Η αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην κατεύθυνση αυτή σημαίνει λιγότερη επιρροή για τους Αμερικανούς στην Ευρώπη και αυτό δεν περνάει εύκολα.

Οι χειρισμοί των Γερμανών στην κρίση της ευρωζώνης είναι άλλο ένα σημείο τριβής στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η λιτότητα α λα γερμανικά έχει φρενάρει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αγοράζει λιγότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ αλλά και τις αναδυόμενες εξαγωγικές οικονομίες.

Η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη θεωρείται τα τελευταία χρόνια εντελώς λάθος αλλά και μια απειλή για την παγκόσμια οικονομία από τους Αμερικανούς, οι οποίες δεν χάνουν ευκαιρία να το δείχνουν.

Σε κάποιο βαθμό, τη στάση αυτή των ΗΠΑ, αντανακλάται και στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμειου για νέο κούρεμα του ελληνικού χρεους ή οι διάφορες αποκαλύψεις για το ότι οι Ευρωπαίοι ήξεραν από το 2010 ότι το πρόγραμα για την Ελλάδα ήταν καταδικασμένο εξ αρχής να αποτύχει. Πρόκειται για πιέση προς τη Γερμανία, προκειμένου να αλλάξει την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη αλλά και για μια απόπειρα να “φρενάρει” η ανάδειξη της χώρας σε μίνι-υπερδύναμη.

Η κόντρα έφτασε στο αποκορύφωμά της πέρσι και φάνηκε να υπάρχει μια τάση ύφεσης, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα καθώς αναμένεται στροφή της Γερμανίας σε πιο αναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές μετά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τις κατασκοπευτικές “αποκαλύψεις”, όμως, η υπόθεση περιπλέκεται.

Καθώς μάλιστα η Ελλάδα έχει βρεθεί “στη μέση”, είτε με την αφορμή του χρέους της είτε λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων που φαίνεται να υπάρχουν στην περιοχή μας, τα επόμενα επεισόδια της σύγκρουσης των γιγάντων ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο και για τη δική μας τύχη.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα