ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ – ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ – ΣΤΑ …ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Πήγε η λώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα για να λήξει η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα κια του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη με τους Νεοδημοκράτες βουλευτές που …βγήκαν στα κάγκελα στο παρά 1′ της κατάθεσης στη Βουλή του νέου νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων. Χαμός και ένταση από βουλευτές της επαρχίας που υπερασπίζονται το άδικο των μέτρων για τους αγρότες αλλά και

βουλευτών της Αθήνας που υπερασπίζονται την αστική ιδιοκτησία η οποία, σε μια νεκρή ουσιαστικά αγορά, καλείται να πληρώνει χωρίς να έχει ούτε έσοδα, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να…σκοτώσει το ένα ακίνητο για να πληρώσει το φόρο για τυχόν άλλο ή άλλα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας ζήτησε από τους βουλευτές να καταθέσουν τις εναλλακτικές τους προτάσεις μέχρι τη Δευτέρα με την επισήμανση ότι θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δηλαδή, για κάθε μέτρο ελάφρυνσης να προτείνεται και η πηγή από την οποία θα αντληθούν τα αντίστοιχα έσοδα. Ο στόχος του υπουργείου είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Το θέμα αναδεικνύεται σε πρωτεύον στην πολιτική επικαιρότητα καιν το πιθανότερο, θα κληθεί και πάλι ο Πρωθυπουργός να δώσει την τελική λύση.

Τρία σενάρια διαμορφώνονται για τον φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2014:

1.Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων «ως έχει» ή με μικρές μόνον βελτιώσεις, που θα αφορούν κυρίως:

- Την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου και ειδικά για τα αγροτεμάχια όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα κλπ).

- Να επιβαρυνθούν τα αγροτεμάχια για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και να ελαφρυνθούν τα υπόλοιπα που δεν αποφέρουν έσοδα.

- Την αύξηση του ορίου εισοδήματος κάτω του οποίου απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από το φόρο σε περίπου 10.000 ευρώ, αντί 7.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

- Την ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

-Να αλλάξει κλίμακα φόρου στα αγροτεμάχια και να αυξάνονται οι συντελεστές για τις μεγάλες ιδιοκτησίες ελαφρύνοντας τις μικρές αντίστοιχα, δηλαδή το αντίθετο από ό,τι προβλέπει η προτεινόμενη μέχρι τώρα κλίμακα.

- Να επανεξεταστεί η φορολόγηση για τα δεσμευμένα από το δημόσιο ακίνητα των ιδιωτών, ώστε να μην πληρώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες που δεν ορίζουν τα ακίνητά τους.

2. Αναβολή εφαρμογής του νέου φόρου για το 2015, προκειμένου να επανασχεδιαστεί καλύτερα, με ταυτόχρονη παράταση του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπως προτάθηκε από πολλούς βουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα συνεχίσει να εισπράττεται το χαράτσι από τη ΔΕΗ, αλλά θα είναι μειωμένο κατά 10% για όλους.
Η πρόταση που προήλθε από τον βουλευτή της ΝΔ κ.Ιορδάνη Τζαμτσή φαίνεται πως βρίσκει υποστηρικτές στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, γιατί απαλλάσσει και τους αγρότες από τον επιπλέον φόρο (τουλάχιστον προσωρινά).

3.Συνδυασμός των δύο φόρων, με μειωμένο τον «νέο» φόρο, αλλά και μια συμβολική υποτυπώδη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων, ώστε να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς σοβαρές επιβαρύνσεις και αντιδράσεις

ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΜΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα σχόλια των φορολογουμένων, τις λίγες ημέρες που τέθηκε σε διαβούλευση το εν λόγω σχέδιο νόμου, ξεπέρασαν τις 21.000, η πλειοψηφία των οποίων εστιάζει στον άδικο τρόπο φορολόγησης των μη προσοδοφόρων ακινήτων, ενώ χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τα σχόλια γνωστών συνταγματολόγων.

Μεταξύ αυτών ο κ. Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα