Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν εναγωνίως στελέχη και οι αμερικανικές... χρυσοπληρώνουν

Σε μια δύσκολη αποστολή εξελίσσεται η εξεύρεση ικανών στελεχών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω των νέων κανονισμών που ισχύουν, αλλά και του ισχυρού ανταγωνισμού από τις τράπεζες των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν πηγές από την τραπεζική αγορά στο CNBC.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος, σωστά;» ανέφερε ανώτατο στέλεχος ευρωπαϊκές τράπεζας

στο CNBC που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Θέλεις να προσλάβεις κάποιον ταλαντούχο γιατί βλέπεις ότι ο τομέας περνά δύσκολες ώρες, αλά δεν λαμβάνεις έγκριση λόγω του αριθμού του προσωπικού και όταν τελικά τη λάβεις, δεν μπορείς να ανταποκριθείς στους μισθούς», αναφέρει στο CNBC.

Οι μισθοί στον τραπεζικό τομέα είναι υψηλότεροι σε σχέση με άλλους τομείς. Ένας χαμηλόβαθμος αναλυτής σε ευρωπαϊκή τράπεζα μπορεί να ξεκινά από μισθό μεταξύ 50.000 και 60.000 δολαρίων (βασικός μισθός). Επιπλέον, λαμβάνουν επιδόματα και ένα μπόνους που, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί υπό μορφή μετοχών.

Εδώ ακριβώς διαφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες καθώς τείνουν να επιμένουν σε μπόνους με μετρητά, ανεβάζοντας τον μισθό ενός χαμηλόβαθμου αναλυτή περί τα 80.000 με 100.000 δολάρια. Κι αυτή η «ψαλίδα» αρχίζει να ανοίγει κι άλλο όσο ανεβαίνουν στην ιεραρχία.

Ανθρωποι εκτός τραπεζικού κλάδου, συνήθως παθαίνουν σοκ όταν ακούνε αυτά τα νούμερα, κυρίως όταν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας και υποφέρει ακόμη από τι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Συχνά δε οι τράπεζες γίνονται στόχος κριτικής για τους υψηλούς μισθούς που οι νέοι κανόνες για το «ταβάνι» των μισθών δεν έχουν σταματήσει ακόμα.

Ας θυμηθούμε εδώ τι είχε πει η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ από το Νταβός που συμβούλεψε τις τράπεζες να εργάζονται για έναν σκοπό και όχι απλώς να αποσκοπούν στα κέρδη.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να τηρήσουν ένα ανώτατο όριο επιδομάτων σε επίπεδο ΕΕ που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του 2014. Ο κανονισμός περιορίζει τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 100% σταθερής αμοιβής τους με την έγκριση των μετόχων.
Σύμβουλος προσλήψεων δήλωσε στο CNBC, υπό το καθεστώς ανωνυμίας λόγω της σχέσης του με τις μεγάλες τράπεζες, ότι τραπεζικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan καταβάλλουν μεγάλα μπόνους στα στελέχη τους – 40% πάνω σε σύγκριση με ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Barclays, η Deutsche Bank και η UBS.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήττονται από ασθενικά κέρδη τα τελευταία χρόνια, καθώς και από μια νομισματική πολιτική ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, αλλά και από την αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit.

Από την άλλη, οι αμερικανικές, κυρίως οι μεγάλες όπως η J.P. Morgan και η Citi έχουν πολύ δυνατές δραστηριότητες λιανικής που τις κατέστησαν ανθεκτικές σε οικονομικές προκλήσεις.

Οι τράπεζες πληρώνουν τα μπόνους με διάφορους τρόπους. Ενώ ορισμένες τράπεζες, ειδικά οι αμερικανικές, πληρώνουν το 100% των μπόνους σε μετρητά, πολλές ευρωπαϊκές πληρώνουν τα μπόνους ως εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει σε μετοχές. Επίσης, συχνά η μεικτή αυτή καταβολή αναβάλλεται και καταβάλλεται σταδιακά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – αποτελώντας ένα κίνητρο για τον εργαζόμενο να παραμείνει στην εταιρεία ενώ είναι κι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει τα έξοδα η ίδια η τράπεζα.

Φορείς της αγοράς ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει το 2019 καθώς καμιά εκ των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχει ακόμα ανακοινώσει πώς θα δώσει μισθούς, μπόνους και επιδόματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα