Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται κατά τις πρωινές συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το κλίμα βαραίνουν οι ανησυχίες για το εμπόριο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του πριν τη λήξη της «εμπορικής ανακωχής» με την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με μικρές απώλειες ενώ αυτή την ώρα σημειώνει οριακή άνοδο 0,07% στις 360,33 μονάδες,
Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,26%, o γερμανικός DAX σημειώνει οριακή άνοδο 0,07% ,

ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,27% , ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,31% και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,41%

Χθεσινές αναφορές έκαναν λόγο για ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες περί συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πριν την εκπνοή της ανακωχής τον Μάρτιο. Συνεπεία τούτου, οι επενδυτές εμφανίζονται αβέβαιοι για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία πριν τη λήξη της ανακωχής στις 2 Μαρτίου. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα επιβληθούν νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα.
Το κλίμα έρχονται να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο, νέες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται την επόμενη εβδομάδα να υπογράψει διάταγμα για την απαγόρευση της χρήσης κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από αμερικανικά ασύρματα δίκτυα.

Νωρίτερα στην Ασία, οι μετοχές σημείωσαν πτώση με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να χάνει 2%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ όπου το χρηματιστήριο άνοιξε μετά από πολυήμερη αργία, σημείωσε επίσης απώλειες.

Πίσω στην Ευρώπη, συνεχίζονται και σήμερα οι ανακοινώσεις εταιρικών μάκρο, επιχειρήσεων όπως η Hermes, η L'Oreal, η Aker Solutions και η Skanska.

Κυρίαρχου ενδιαφέροντος εξακολουθεί σταθερά να είναι για τους επενδυτές και το Brexit . Η Βρετανή πρωθυπουργός συμφώνησε την Πέμπτη να επιστρέψει στις Βρυξέλλες πριν το τέλος του ήνα για νέες συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να αναζητήσουν διαφορετικές εναλλακτικές για να αρθεί το αδιέξοδο με το ιρλανδικό backstop μεταξύ των Βρετανών βουλευτών.

Η όποια αλλαγή θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η αποκαλούμενη συμφωνία αποχώρησης των 585 σελίδων θα παραμείνει αμετάβλητη, υποστηρίζουν πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα