Οι επιχειρηματικοί ηγέτες ζυγίζουν τις επιπτώσεις του Brexit - Ποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν

Από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι και ακόμα πιο μακριά στο Τόκιο, το Brexit τάραξε τους επιχειρηματίες προκαλώντας τους τεράστια απογοήτευση με κάποιους από αυτούς να προειδοποιούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα ενώ παράλληλα δηλώνουν έτοιμοι να μειώσουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Καθώς η λίρα και οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, αεροπορικές εταιρείες, διαφημιστικές αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν

προειδοποιήσει ότι θα επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους μετά το Brexit.

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα lose-lose και για τους δύο, και για τη Βρετανία και την Ευρώπη» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, Thomas Enders.

«Η Βρετανία θα υποφέρει, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο τώρα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της απέναντι στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά φυσικά εμείς θα επανεξετάσουμε την επενδυτική στρατηγική στο Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και όλοι οι άλλοι» προσθέτει μιλώντας στο Bloomberg.

Για τους ψηφοφόρους του Ηνωμένου Βασιλείου ένα Brexit θεωρείται ένα εθνικό ζήτημα, αλλά οι δηλώσεις των επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο μαρτυρούν πως σαφώς και δεν πρόκειται για ένα απλό τοπικό θέμα.

Το Βrexit θα μπορούσε να επιβραδύνει τα πάντα, από τον τουρισμό της χώρας μέχρι τα θέρετρα και τις εταιρείες στα παράλια της Μεσογείου.

Από τους μεγάλους χαμένους του Brexit θεωρούνται εταιρείες όπως η Dixons Carphone Plc, η WH Smith Plc, η Next Plc και η Associated British Foods Plc.

Η επιπτώσεις για το τομέα της διαφήμισης στην ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να διαρκέσουν δύο ή τρία χρόνια ανέφερε ο Maurice Levy, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής διαφημιστικής εταιρείας Publicis Groupe.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει κάποια κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτό δεν το συζητάμε. Η διαφημιστική αγορά σίγουρα θα υποφέρει» ανέφερε ο κ. Maurice Levy.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας πάνω από 8 δισ. ευρώ και να υποχωρήσουν οι πωλήσεις περίπου 14% και να προκαλέσει μια μείωση 2,5% την παραγωγή οχημάτων στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Arndt Ellinghorst, αναλυτή της Evercore ISI.

Αντίθετα, οι εταιρείες που εξάγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να πάρουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση από την ασθενέστερη λίρα.

Οι ιαπωνικές εταιρείες συγκεκριμένα, οι οποίες επενδύουν στο εξωτερικό σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αντέδρασαν έντονα. Το αποτέλεσμα όμως θα μπορούσε να επηρεάσει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, η IAG, μητρική εταιρεία της British Airways και της Iberia, αναμένεται να δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα, σύμφωνα με έκθεση της RBC Capital Markets. Αυτό συμβαίνει γιατί η αεροπορική εταιρεία έχει επικεντρωθεί κυρίως στο αεροδρόμιο του Heathrow του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα, όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των αεροπορικών ναύλων δήλωσε ο Kenny Jacobs, επικεφαλής στο τμήμα μάρκετινγκ της Ryanair. Όπως ανέφερε το Brexit θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική των αεροπορικών ταξιδιών, με τους επιβάτες ενδεχομένως να επιλέγουν πλέον τοπ Δουβλίνο παρά το Λονδίνο.

Άλλοι επιχειρηματίες όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Domino's Pizza δηλώνει πιο αισιόδοξος λέγοντας πως η επιχείρησή του είναι απόλυτα υγιής και μπορεί να ξεπεράσει μια τυχόν επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα