Οι δυο τάσεις των ξένων επενδυτών στις τράπεζες


Του Δημήτρη Παφίλα

Σε δυο βασικά «στρατόπεδα» είναι χωρισμένοι οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη των επενδυτικών τμημάτων.

Στο πρώτο στρατόπεδο, είναι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 και περίμεναν την μετοχική ανάκαμψη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προχώρησε σε ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών καθώς όπως ανέφεραν στα ελληνικά τραπεζικά στελέχη «Δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νέα

χρήματα καθώς ανέμεναν να επωφεληθούν απο την ανάκαμψη των μετοχών- εφόσον προχωρούσε η οικονομία».

Απο τις πωλήσεις αυτών των funds προήλθε και η μεγάλη πτώση έως 50-60% σε ορισμένες τραπεζικές μετοχές. Στο ίδιο στρατόπεδο με τους ανωτέρω επενδυτές συντάχθηκαν και πολλά hedge funds, τα οποία είχαν αναλάβει το «στοίχημα» με τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ίδιοι, όμως, διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους 10-15 περιπτώσεις σε διάφορες χώρες, και δεν ανέχονται ζημιές, ειδικά ενόσω ξεκίνησε ο Οκτώβριος, ένα μήνα πριν το κλείσιμο των βιβλίων του 2017. Στο άλλο στρατόπεδο, των αγοραστών, στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται funds των αναδυομένων αγορών, αλλά και πολλά funds που βρίσκονται στην ελληνική αγορά, εδω και χρόνια. Οι τελευταίοι στοιχηματίζουν, ότι δεν θα προχωρήσουν τελικά σε αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες ή κάποιες απο αυτές.

Η Ελλάδα, αποτελεί, συνήθως, το 0,50% του χαρτοφυλακίου τους και συνήθως αντέχουν να περιμένουν μια αγορά η οποία επί χρόνια δεν δίνει αποδόσεις. Άλλωστε, το στοίχημα τους είναι ότι, τελικά οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς.

Το ποιός θα κερδίσει το «στοίχημα» θα το γνωρίζουμε πιθανότατα τον επόμενο Μαϊο, όταν θα τελειώνουν τα stress tests, εκτός αν προκύψει κάτι θετικό ή αρνητικό. Το ανησυχητικό για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι, μέχρι τότε η συζήτηση θα περιστρέφεται για το αν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι τώρα τα δεδομένα είναι πως, δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR), ενω η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου θα αποσβεσθεί εντός πενταετίας. Για τα υπόλοιπα, όπως αναφέρει τραπεζίτης θα περιμένουμε μέχρι τον Μαϊο, ίσως και νωρίτερα καθώς θα μεσολαβήσουν πωλήσεις δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ, μέχρι τον πρώτο τρίμηνο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα