Οι δυο χώρες που μπορούν να διαλύσουν τις αγορές

Για το νορβηγικό ταμείο πλούτου – το μεγαλύτερο στον κόσμο που διαχειρίζεται κεφάλαια 900 δισ. δολαρίων κι έχει στην κατοχή του το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως – οι πολιτικές εξελίξεις σε μόνο δύο συγκεκριμένες χώρες είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τομέα. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Kαι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε για το Brexit, ούτε για το Frexit.

Μόνον αυτές οι δύο χώρες είναι τόσο μεγάλες και τόσο σημαντικές για την παγκόσμια

οικονομία και οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο CEO του νορβηγικού fund.

Το γεωπολιτικό ρίσκο ήταν ένας παράγοντας που βρέθηκε στο ραντάρ των επενδυτών το 2016 λόγω βρετανικού δημοψηφίσματος και αμερικανικών εκλογών. Τώρα,αναμένουν κι άλλες αναταράξεις λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία.

Και τέτοιες αναταραχές αρέσουν στο νορβηγικό ταμείο πλούτου. Αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα αγόρασε ακίνητα στο Λονδίνο έναντι 124 εκατ. στερλινών για να κεφαλαιοποιήσει την πτώση των τιμών. Τώρα, επαναβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις επενδύσεις του στην Ευρώπη, παρά τα όποια πολιτικά ρίσκα. Κι αυτό, γιατί, όπως εξηγεί ο CEO, τα πολιτικά γεγονότα εκτός ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζουν πολύ λιγότερο γιατί οι αγορές είναι πολύ πιο συνυφασμένες. Το fund ανακοίνωσε κέρδη 6,9% το 2016 (447 δισ. κορώνες), μετά το ράλι των μετοχών στον απόηχο της νίκης Τραμπ και καθώς οι επενδυτές έμπαιναν όλο και πιο βαθιά στις αναδυόμενες, ακόμη και τις μεθοριακές αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα