Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν ενισχύουν το πετρέλαιο

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η τιμή του αργού παίρνοντας ώθηση από την επαναφορά των κυρώσεων ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες μεν σε πρώτη φάση δεν αφορούν μεν άμεσα το πετρέλαιο, ωστόσο αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές της πέμπτης χώρας που παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου παγκοσμίως.

Αυτή την ώρα, το αμερικανικό αργό καταγράφει

άνοδο της τάξεως του 0,32% στα 69,23 δολ. ανά βαρέλι

Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,45% στα 74,08 δολάρια ανά ναρέλι.

Ο πρώτος γύρος κυρώσεων που επέβαλαν μονομερώς οι ΗΠΑ, αφορά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας. Ωστόσο, Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Κατά τις προηγούμενες κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, οι εξαγωγές του Ιράν είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ, γεγονός που εάν επαναληφθεί και τώρα, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά.

«Καθώς προχωράμε στο τέταρτο τρίμηνο, τότε είναι που θα δούμε τον κίνδυνο πτώσης των τιμών στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 ή του 1990, αλλά το πιο σημαντικό είναι να δούμε πόσο θα μειωθεί η ιρανική παραγωγή», σημειώνει η αναλύτρια του Energy Aspects, Amrita Sen, σε συνέντευξή της στο CNBC.

Παράλληλα, η πλευρά της Κίνας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές από την Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας ANZ, στη σημερινή άνοδο των τιμών του πετρελαίου συμβάλλει και η 24ωρη απεργία σε τρεις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα που λειτουργεί η Total.

Keywords
Τυχαία Θέματα