Οι αλλοδαποί εργάτες εγκαταλείπουν ομαδικά τη Σαουδική Αραβία

Οι αλλοδαποί εργάτες που απασχολούνταν στη Σαουδική Αραβία εγκαταλείπουν το βασίλειο κατά χιλιάδες και η έξοδος αυτή, μπορεί να μην έχει ακόμα τελειώσει.

Καθώς οι επιχειρήσεις δυσχεραίνονται με την οικονομική επιβράδυνση και οι Αρχές επιβάλλουν περισσότερα τέλη στους αλλοδαπούς, η μεγαλύτερη αραβική οικονομία χάνει μέρος της γοητείας της στους προερχόμενους από άλλες χώρες που κάποτε συνέρρεαν σε μια χώρα γεμάτη με πετροδολάρια.

Ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων μειώθηκε κατά 6% κι έπεσε στα 10,2 εκατομμύρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 σε σύγκριση

με πέρυσι, σημειώνοντας σωρευτική πτώση τα πέντε τελευταία τρίμηνα σε περίπου 700.000 άτομα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα. Οι ζημιές στο πρώτο τρίμηνο ήταν σε τομείς όπως οι κατασκευές - συνήθως κυριαρχούνται από εργαζόμενους χαμηλού κόστους - καθώς και το εμπόριο και η μεταποίηση.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η ανεργία μεταξύ των υπηκόων της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε ελαφρά κι έφτασε στο 12,9%, αναδεικνύοντας τον αγώνα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς η οικονομία ανακάμπτει αργά από τη χειρότερη οικονομική επιβράδυνση μετά την οικονομική κρίση το 2009.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη Σαουδική Αραβία αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, την κινητήρια δύναμη πίσω από το σχέδιο της χώρας να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μετασχηματισμού, η κυβέρνηση είχε θέσει ως σκοπό ένα ποσοστό ανεργίας 9% έως το 2020, σύμφωνα με στοιχεία στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

"Αναμένουμε ότι το ποσοστό απώλειας θέσεων εργασίας για τους μετανάστες θα παραμείνει αυξημένο κατά τη διάρκεια του έτους", γράφει σε έκθεση ο Mohamed Abu Basha, οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας EFG-Hermes στο Κάιρο. Η πρόβλεψη αποδόθηκε στην αύξηση των αμοιβών, στις προσπάθειες εθνικοποιήσεως των θέσεων εργασίας και στο «αδύναμο» οικονομικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει, τον Ιούλιο του 2017, 100 riyals (26,70 δολάρια) μηνιαίως για τους αλλοδαπούς. Το τέλος προβλέπεται να φθάσει τα 400 riyals το μήνα, τον Ιούλιο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα