Ο βήχας και τα success stories δεν κρύβονται

Η αποτυχία των μνημονίων επιβεβαιώνεται με την κατάρρευση όλων των... success stories: η Ιρλανδία σε ύφεση, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διασώθηκε στο “παρά πέντε” και ετοιμάζεται για δεύτερο πακέτο διάσωσης, ενώ η Ελλάδα οδεύει και αυτή για το τρίτο -το οποίο φαίνεται ότι θα αναγγείλει “πανηγυρικά” ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η ουσία της υπόθεσης είναι

ότι η κατάσταση δεν διορθώνεται και οι επιλογές δεν είναι πολλές: Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να χρηματοδοτείται εκδίδοντας ομόλογα ώστε να αποπληρώνει τα τεράστια δάνεια τα οποία έχει λάβει, οι “εταίροι” θα πρέπει να χορηγήσουν και άλλη βοήθεια.

Εκτός και εάν αφήσουν τη χώρα μας να πτωχεύσει.

Το ίδιο, με διάφορες παραλλαγές ισχύει και για τις άλλες χώρες που έλαβαν δάνεια “διάσωσης”.

Αυτή είναι και η οικονομική ουσία των “success stories”. Η Γερμανία προσπαθεί να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι με την πολιτική της λιτότητας διορθώθηκαν τα λάθη στις χώρες της περιφέρειας και αυτές θα μπορούν και πάλι να εκδώσουν ομόλογα σε ευρώ, τα οποία οι ανά τον κόσμο επενδυτές μπορούν με ασφάλεια να αγοράσουν. Εάν η Ελλάδα για παράδειγμα φτάσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα -είναι το σκεπτικό- αυτό θα είναι σήμα ότι έχει “υγιή” δημόσια οικονομικά και επομένως μπορεί να εκδίδει ομόλογα για να δανείζεται και να πληρώνει τους τόκους των δανείων “διάσωσης”.

Απεδείχθη περίτρανα, όμως, ότι αυτό το “παραμύθι” δεν πιάνει.

Η λιτότητα βυθίζει τις ευρωπαϊκές χώρες στην ύφεση και το αδιέξοδο για τις “μνημονιακές χώρες” απλώς μεγαλώνει.

Η κοινωνική ένταση αυξάνει την πολιτική πίεση και οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μνημόνια αποδεικνύονται όλο και πιο βραχύβιες.

Όσα δάνεια και αν δώσει ο κ. Σόιμπλε και όσα ευσημα κι αν απονείμει στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα καταφέρει να μετριάσει τη φθορά της.

Οι πολίτες βλέπουν τους δανειστές να επικροτούν την κυβέρνηση για ενέργειες οι οποίες υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο χωρίς να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διεξόδου.

Αργά ή γρήγορα η ισορροπία θα χαθεί και πάλι -αν δεν έχουμε κοινωνικές εντάσεις και εξεγέρσεις καθώς η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας φέρνει όλο και περισσότερα μεσαία στρώματα στο σημείο που δεν θα έχουν και πολλά να χάσουν.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα