Eurogroup: Τμηματικά η καταβολή 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

07:57 8/7/2013 - Πηγή: BankWars

Την έγκρισή του στην τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, έδωσε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βοήθεια προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ θα καταβάλλει η Ευρωζώνη μέσω του EFSF, 1,8 δισ. ευρώ το ΔΝΤ και 2 δισ. ευρώ οι εθνικές κεντρικές

τράπεζες, από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Ελλάδα θα λάβει ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους δανειστές της εντός του Ιουλίου, και το μερίδιο του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εντός του Αυγούστου.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την καταβολή 2,2 δισ. ευρώ εκ των 8,1 δισ. Σε δόσεις θα αποβληθεί το υπόλοιπο ποσό.

“Η Ελλάδα έχει καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες”, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

O Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση πως “Θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup”, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως “σήμερα θα υπάρξει μια ακριβής εκτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας”.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο των “υποδόσεων” για την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση της δόσης της ελληνικής βοήθειας τμηματικά σε υποδόσεις.

H απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση της τμηματικά σε υποδόσεις.

Σύμφωνα με τον Σ. Ο’ Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο και είναι “ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε”.

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Μάλλον τμηματικά η δόσηΗ δόση στην Ελλάδα μπορεί να καταβληθεί τμηματικά, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη διήμερη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η έκθεση της τρόικας που αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλα καλά με το πρόγραμμα διάσωσης-μαμούθ της χώρας.

EUROGROUP: Απόψε στην Ελλάδα 2,2 δις για να πληρώσει τα ομόλογα και τα υπόλοιπα 5,9 με δόσεις

Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις και όπως όλα δείχνουν τμηματικά, αναμένεται να καταλήξουν σήμερα το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πάρει 2,2 δις άμεσα για να πληρλώσει τα ομόλογα που λήγουν και από εκείο και πέρα, σε κάθε βήμα που θα κάνει με τα συμφωνηθέντα, θα “πηρώνεται” τις επόμενες δόσεις μέχρι τα 8,1 δισ που είναι το συν0λικό πακέτο. Την Τρίτη, πάει επειγόντως στη Βουλή το νομοσχέδιο με όλες τις ρυθμίσεις…

Κανένας από τους εταίρους ή τους κοινοτικούς αξιωματούχους δεν σήκωσε τους τόνους. Δε θα μπορούσε άλλωστε, καθώς η Άγκελα Μέρκελ δε θέλει “φασαρία” στην ευρωζώνη, 2,5 μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές που θα κρίνουν την Καγκελαρία της.

ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ

- «Κλειδί» της συμφωνίας φέρεται να είναι η πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μητσοτάκη, ο χρόνος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, να φτάνει μέχρι τους οκτώ μήνες, αντί για 12, που είναι σήμερα.Μια πρόταση, την οποία η Τρόικα έκανε δεκτή. Η διαθεσιμότητα μάλιστα αφορά όχι μόνο 12.500 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά και άλλους τόσους έως το Δεκέμβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

- Εφαρμόζεται ένα χρόνο νωρίτερα, από φέτος κιόλας, ο Φόρος Πολυτελείας, ασχέτως αν μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2013.

- Από το 2014 καταργούνται οι εξαιρέσεις ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι σε χωριά ή επιστήμονες με δικό τους «ειδικό Ταμείο» θα μπουν σωρηδόν στο πρώην ΤΕΒΕ, για να καλύψουν αυτοί τη «χασούρα» του των 600 εκατ. από την εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιβληθεί τελικά ποτέ παρότι έχει ψηφιστεί και είναι νόμος το κράτους.

- Θα περικοπούν κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον τα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα του Εθνικής Αμύνης.

- Κόβονται παροχές του ΕΟΠΥΥ και μπαίνει αυτόματο «φρένο» στις υπερβάσης πληρωμών σε συνεργαζόμενα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά μπορεί να ισχυρίζεται ότι:

- Απέφυγε να περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις των αποστράτων αλλά και οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών.

- Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% επί τους τζίρου στις επιχειρήσεις (το 2014).

- Παραμένει “στο τραπέζι” και σήμερα, στο Eurogroup, το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αισιόδοξοι εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup εμφανίζoνται ο Ολι Ρεν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

- Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι “πεπεισμένος” για το γεγονός ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα φθάσουν σε “μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα” για τη χρηματοδότηση μιας νέας δόσης δανείων ύψους 8,1 δισεκ. ευρώ.

- «Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία», δηλώνει στο Reuters ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν. Ο Ρεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση του δανείου τμηματικά.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο (σ.σ. Δευτέρα 08/07). Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά και εξαρτάται από το αν η Ελλάδα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει δεσμευθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε από ελληνικής πλευράς στην τήρηση των δεσμεύσεων για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να εκταμιευθεί όλη η δόση, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά με βάση την τήρηση των ενδιάμεσων δεσμεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα