Ο Τραμπ ζήτησε να συνταχθεί πιθανή εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στη σύνοδο των G20 στην Αργεντινή αργότερα αυτό το μήνα και ζήτησε από βασικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να αρχίσουν να συντάσσουν πιθανούς όρους, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η ώθηση για μια πιθανή συμφωνία με την Κίνα προκλήθηκε από την τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Xi την Πέμπτη, αναφέρουν

οι πηγές. Στη συνέχεια, ο Τραμπ περιέγραψε τη συνομιλία ως "μεγάλη και πολύ καλή" και είπε σε ένα tweet ότι οι συζητήσεις τους για το εμπόριο "προχωρούν καλά".

Ο Τραμπ ζήτησε από βασικά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου να συντάξουν μια πιθανή συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την κατάπαυση του πυρός σε μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι πολλοί φορείς συμμετέχουν στη σύνταξη αυτού του σχεδίου.

Η είδηση ώθησε τα χρηματιστήρια στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, ενώ το γιουάν σημείωσε άνοδο έως 0,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο. Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 4,2%, τη μεγαλύτερη από το 2011 και ο δείκτης Shanghai Composite αναρριχήθηκε στο 2,7%, σημειώνοντας κέρδη τέταρτης ημέρας για το μεγαλύτερο κερδοφόρα σερί του από τον Φεβρουάριο.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σημείωσαν μικρή πρόοδο από τον Μάιο, όταν ο Τράμπ έθεσε τέλος σε μια συμφωνία στην οποία η Κίνα θα αγόραζε περισσότερα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα για να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα. Στο Πεκίνο, αυτό θεωρήθηκε ως προσβολή προς τον Xi, ο οποίος έστειλε έναν προσωπικό απεσταλμένο στην Ουάσινγκτον για τις διαπραγματεύσεις, και καθιέρωσε την άποψη ότι ο πραγματικός στόχος του Τραμπ ήταν να αναχαιτίσει την άνοδο της Κίνας.

Οι αναλυτές διχάστηκαν σχετικά με την τελευταία κίνηση του Τραμπ, με μερικούς να το θεωρούν θετικό σημάδι και άλλοι να το βλέπουν ως ένα κίνητρο για να ενισχυθεί το αίσθημα της αγοράς πριν από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές την επόμενη εβδομάδα.


'Δεν το πιστεύω'

«Δεν το πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Michael Every, επικεφαλής της έρευνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ασίας στην Rabobank στο Χονγκ Κονγκ. "Αυτό φαίνεται να είναι ένας τέλειος τρόπος για να εξασφαλίσει ότι το χρηματιστήριο θα ανέβει την ημέρα των εκλογών, να βάλει τον Xi σε ένα κουτί από την άποψη του τι αναμένεται από αυτόν και στη συνέχεια να έχει κάποιον να κατηγορήσει όταν η συμφωνία δεν επιτευχθεί" πρόσθεσε.

Ο Tuuli McCully, επικεφαλής των οικονομικών της Ασίας-Ειρηνικού στη Scotiabank στη Σιγκαπούρη, χαρακτήρισε τις ειδήσεις "ενθαρρυντικές". "Είναι πιθανό να αντανακλά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αρχίζουν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της εμπορικής σύγκρουσης", ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα