Ιταλία: Αποκλιμακώνεται η πίεση στην αγορά ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις στην αγορά των ιταλικών ομολόγων την παρασκευή, καθώς η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών και η αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των stress tests που αναμένεται να ανακοινωθιούν σήμερα στηρίζουν το κόστος δανεισμού της ιταλίας.

Συγκεκριμένα, στις 12:30 μμ. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,32%, από το 3,38% στο χθεσινό κλείσιμο, υποχωρόντας κατά -1,78%.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο χρηματιστήριο, όπου ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,2% στις 19.423 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών

να πρωταγωνιστούν εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με παλαιότερα stress tests επειδή έχουν ισχυρότερα κεφάλαια και λιγότερο επικίνδυνη βάση περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι τράπεζες της Ευρώπης ακόμα υπολείπονται σε κερδοφορία, ποιότητα δανείων και πειθάρχηση των κοστών σε σχέση με τις αμερικανικές, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης .SX7P έχει απολέσει πάνω από 20% φέτος.

Αντικείμενο ιδιαίτερης εξέτασης θα αποτελέσουν οι ιταλικές τράπεζες, καθώς, την ώρα που το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου υποχώρησε πάνω από 23% το τελευταίο 12μηνο, στην Ιταλία η εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 22% από τις αρχές του έτους και 34% από το υψηλό του στις 24 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα