Ο Τραμπ σκέφτεται να παρατείνει την εξαίρεση χωρών από τους δασμούς

Η διορία της Πρωτομαγιάς που έχει δώσει η αμερικανική κυβέρνηση για εξαίρεση συμμάχων των ΗΠΑ από την επιβολή των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, μπορεί να παραταθεί, αναφέρουν πηγές που είναι σε συνομιλίες με τη διοίκηση Τραμπ.

Όπως αναφέρουν στο CNBC, η παράταση μπορεί να ποικίλει για κάθε χώρα και να εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για το εν λόγω

θέμα αλλά και για άλλα εμπορικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, αναφέρουν τον Καναδά και το Μεξικό που μπορεί να έχουν μια μεγαλύτερη «περίοδο χάριτος», χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα αλουμινίου και χάλυβα στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη NAFTA, που ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα.

Παραμένει ακόμα ασαφές πού βρίσκονται οι συνομιλίες με τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Αυστραλία.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και προειδοποιεί για το κόστος ενός διατλαντικού εμπορικού πολέμου μετά το σήμα που εξέπεμψαν οι ΗΠΑ ότι θα απορρίψουν την απαίτηση της ΕΕγια εξαίρεση άνευ όρων από την επιβολή δασμών στα μέταλλα.

«Ενας εμπορικός πόλεμος θα σημάνει απώλειες για όλους», ανέφερε σήμερα ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Johan Van Overtveldt.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Να είμαστε ψύχραιμοι όταν σκεφτόμαστε πώς θα αντιδράσουμεαλλά το βασικό σημείο είναι ότι κανένας δεν νικά σε έναν εμπορικό πόλεμο και γι' αυτό προσπάθούμε να τον αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Η ΕΕ, πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει κάνει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να τρομοκρατηθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι «δεν συζητάμε τίποτα με το όπλο στον κρόταφο».

Η γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι συζήτησε τις εμπορικές διαφορές με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή και ότι δεν κατάφερε να αποσπάσει μια δημόσια δέσμευση περί τερματισμού του ζητήματος επιβολής δασμών.

«Ο πρόεδρος θα αποφασίοσει, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε η Καγκελάριος τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τραμπ. «Μιλήσαμε για το στάδιο των διαπραγματεύσεων και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις μας. Η απόφαση τώρα εναπόκειται στον πρόεδρο», είπε.

Μόνον η εξαίρεση της Νότιας Κορέας από τους δασμούς είναι μόνιμη αφού συμφώνησε σε ποσοστώσεις ως μέρος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος για θέματα Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχάζουερ, είναι ο επικεφαλής της διαδικασίας εξαίρεσης χωρών από τους δασμούς. Για την ΕΕ όμως επικεφαλής είναι ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει και την εξαίρεση κάποιων προϊόντων.

Η τελική απόφαση περί της πιθανής παράτασης θα ληφθεί με προεδρικό διάταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα