Ο Τραμπ: «Αν η Harley μεταφερθεί εκτός ΗΠΑ θα είναι η αρχή του τέλους της»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα «βάζει» με μια θρυλική αμερικανική εταιρεία την οποία άλλοτε είχε «αγκαλιάσει», απειλώντας ανοιχτά την Harley Davidson με «βαρύ φόρο» εάν τελικά μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος κατηγορεί την κατασκευάστρια μοτοσικλετών ότι χρησιμοποίησε σα δικαιολογία τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις μοτοσικλέτες της, προκειμένου να μεταφέρει εκτός ΗΠΑ

τα εργοστάσιά της.

«Μία Harley-Davidson δεν πρέπει ποτέ να κατασκευάζεται σε άλλη χώρα - ποτέ!», τουίταρε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Οι υπάλληλοί τους και οι πελάτες τους είναι ήδη πολύ εκνευρισμένοι μαζί τους. Εάν μεταφερθούν, θα είναι η αρχή του τέλους τους – παραδόθηκαν και τα παράτησαν. Η "Αύρα" θα έχει εξαφανιστεί και θα φορολογηθούν όπως ποτέ στο παρελθόν».

A Harley-Davidson should never be built in another country-never! Their employees and customers are already very angry at them. If they move, watch, it will be the beginning of the end - they surrendered, they quit! The Aura will be gone and they will be taxed like never before!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 26, 2018

Κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, ο Τραμπ είχε αποδώσει τα εύσημα στους εργαζομένους της Harley Davidson δηλώνοντας ότι «μας στήριξαν πάρα πολύ στη διάρκεια των εκλογών», όταν και είχε υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Ωστόσο οι «αγάπες» έλαβαν τέλος τη Δευτέρα όταν η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός ΗΠΑ, ως απάντηση στους ευρωπαϊκούς δασμούς-αντίποινα, μετά και τους αρχικούς δασμούς Τραμπ στα μέταλλα.

Ο Τραμπ συνέχισε με tweet:

«Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η Harley Davidson δήλωσε πως θα μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής της από το Κάνσας στην Ταϊλάνδη. Αυτό είχε αποφασιστεί πολύ πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Επομένως, απλά χρησιμοποιούν τους δασμούς/εμπορικό πόλεμο σαν δικαιολογία. Αυτό δείχνει πόσο άδικο και μη ισορροπημένο είναι το εμπόριο, αλλά θα το διορθώσουμε».

....When I had Harley-Davidson officials over to the White House, I chided them about tariffs in other countries, like India, being too high. Companies are now coming back to America. Harley must know that they won’t be able to sell back into U.S. without paying a big tax!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 26, 2018

«Όταν υποδέχθηκα (εκπροσώπους) της Harley-Davidson στον Λευκό Οίκο τους καθησύχασα αναφορικά με τους δασμούς σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, που είναι υπερβολικά μεγάλοι. Οι εταιρείες πλέον επιστρέφουν στην Αμερική. Η Harley θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα είναι ικανοί να πωλούν στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώσουν μεγάλο φόρο.

Βουτιά 18% της Harley στο έτος

Οι μετοχές της Harley υποχώρησαν κατά 1% στο άνοιγμα της αγοράς την Τρίτη, έχοντας νωρίτερα βουτήξει πάνω από 6% τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πέντε μήνες. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 18% σε επίπεδο έτους.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε πως ήταν έκπληκτος που η κατασκευάστρια μοτοσικλετών θα ήταν η πρώτη που θα «ύψωνε τη λευκή σημαία».

«Εγώ πάλεψα σκληρά γι αυτούς και δε θα πληρώσουν δασμούς για πωλήσεις στην ΕΕ, κάτι που μας έπληξε πολύ εμπορικά, κατά 151 δισ. δολάρια. Οι φόροι είναι απλά δικαιολογίες της Harley - Κάντε υπομονή!»

Σε ένα διαδοχικό tweet, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να μειώσουν δασμούς και εμπορικά «τείχη» τα οποία υπήρχαν για χρόνια λόγω κακών εμπορικών συμφωνιών. «Ανοίγουμε κλειστές αγορές και επεκτεινόμαστε. Θα παίξουν δίκαια αλλιώς θα πληρώσουν δασμούς!»

Διαψεύδει η Harley

Ωστόσο ο CEO της Harley-Davidson Matt Levatich δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Τραμπ εσφαλμένα συνέδεσε τις δύο αποφάσεις της εταιρείας, δηλαδή το κλείσιμο εργοστασίων στο Μιζούρι και το άνοιγμα στην Ταϊλάνδη, διότι η εταιρεία είναι αμφίβολο πως από αυτό το εργοστάσιο θα εξάγει μοτοσικλέτες πίσω στις ΗΠΑ.

Η Harley πήρε την απόφαση να κατασκευάσει το νέο εργοστάσιο προκειμένου να προμηθεύει τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα εγκατέλειπαν τη συμφωνία του Ατλαντικού. Η κίνηση της Harley έιχε να κάνει με μειωμένες πωλήσεις στις ΗΠΑ και με το ότι η εταιρεία είχε υπερβολικά μεγάλη εγχώρια παραγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα