Ο σύγχρονος «ήρωας των αγορών» και η επανάσταση που προκάλεσε πριν 50 χρόνια

Το ταμείο ευρετηρίου πρόκειται για έναν τύπο αμοιβαίου κεφαλαίου, είναι ένα ταμείο ανταλλαγής συναλλαγών (ETF) που στοχεύει στην παρακολούθηση των αποδόσεων ενός συγκεκριμένου δείκτη αγοράς ή στην δημιουργία ίδιας απόδοσης με έναν συγκεκριμένο δείκτη αγοράς. Τα αμοιβαία κεφάλαια παρέχουν στους επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν έμμεσα σε μια ολόκληρη αγορά χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν στο απόθεμα των μεμονωμένων εταιρειών που περιλαμβάνει.

Ο δείκτης τιμών μετοχών S&P 500 Composite, Russell

2000 Index και Wilshire 5000 Total Market Index είναι μερικά μόνο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα βασικών δεικτών των αγορών σήμερα. Την δημιουργία αυτών των δεικτών την οφείλουμε στον Τζον «Μακ» ΜακΚόουν ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο σύγχρονος «ήρωας των αγορών». Χάρη σε αυτόν αλλά και σε ολόκληρη την ομάδα του μια νέα εποχή εγκαινιάστηκε για τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, πριν από 50 χρόνια, ο ΜακΚόουν και η ομάδα του δημιούργησαν το πρώτο ταμείο ευρετηρίου – μια καινοτομία που θα διαμόρφωνε τελικά μια βιομηχανία αξίας άνω των 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι αυτονόητο ότι είμαι αναρχικός», δήλωσε ο 86χρονος σήμερα επενδυτής σε συνέντευξή του. «Όταν ξεκινήσαμε να υλοποιούμε την ιδέα μας είχαμε μαζί μας δώδεκα ακαδημαϊκούς εκ των οποίων οι 6 είναι κάτοχοι Νόμπελ σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επανάσταση που προκάλεσε

Χάρη στα χρηματιστηριακά κεφάλαια – τα οποία απομυθοποίησαν τη διαδικασία επένδυσης και μείωσαν το κόστος των αποδόσεων – ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επενδύουν σήμερα στο χρηματιστήριο. «Οι άνθρωποι που έκαναν την έρευνα για όλο αυτό ήταν καταλύτης» δηλώνει.

Ο ΜακΚόουν και οι ακαδημαϊκοί με πτυχία στα οικονομικά με τους οποίους συνεργάστηκε τότε, ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι εκείνη τη στιγμή έγραφαν πράγματι ιστορία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως στόχος τους ήταν να βρουν τη λύση σε προβλήματα με τα οποία έρχονταν αντιμέτωποι καθημερινά και αποτελούσαν τροχοπέδη στην εξέλιξη και ανάπτυξη τόσο των ίδιων όσο και της κοινωνίας συνολικά. «Είχα απλώς μια απίστευτα καλή στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΛΠ: Εκτινάσσεται στα 1,3 εκατ. teu η δυναμικότητα της προβλήτας Ι

Ψάλτης (Alpha Bank): Προσφέρουμε ενεργά νέες λύσεις «ενίσχυσης» των πελατών μας

Mινωϊκές Γραμμές: Τήρηση και εφαρμογή μέτρων για τον αερισμό των πλοίων

Keywords
Τυχαία Θέματα