Ο ρόλος της Glencore στα Paradise papers

Οι δραστηριότητες της Glencore Plc, του μεγαλύτερου εμπόρου προϊόντων στον κόσμο, εξετάζονται μετά από μια μαζική διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από την υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Appleby Global Group Services Ltd.

Η Glencore

ήταν ένας από τους κορυφαίους πελάτες της Appleby, η οποία είχε ακόμη ένα "Glencore Room" στο γραφείο της στις Βερμούδες, που κρατούσε πληροφορίες σχετικά με τις 107 υπεράκτιες εταιρείες της εταιρείας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Η Appleby υπέστη ένα βαρύ πλήγμα το 2016 και εμπιστευτικές πληροφορίες για το έργο της επιχείρησης για τις πολυεθνικές εταιρείες και σημαίνοντα άτομα του δικτύου αποκτήθηκαν από το ICIJ. Η ομάδα και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν μια σειρά από ιστορίες που βασίζονται σε εκατομμύρια σελίδες των εταιρικών αρχείων της Appleby, πρακτικά συνεδριάσεων και ηλεκτρονικά μηνύματα.

Τα αποκαλούμενα Paradise Papers περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Glencore στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αυστραλία και συμμετοχή σε ναυτιλιακή επιχείρηση. Ακολουθεί αυτό που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα:

Κονγκό
Το 2009, η Glencore έδωσε δάνειο ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία που ανήκει στον ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Dan Gertler, ανέφερε ο Guardian. Ενώ τα στοιχεία του δανείου έχουν αναφερθεί προηγουμένως, τα έγγραφα της Appleby δείχνουν ότι σε αντάλλαγμα η Gertler ήταν υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ορισμένες εγκρίσεις από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βρετανίας. Ο Gertler, φίλος του προέδρου του Κονγκό Joseph Kabila, έχει μια αμφιλεγόμενη φήμη. Πέρυσι, συμμετείχε σε ένα σχέδιο δωροδοκίας αξιωματούχων του Κονγκό για λογαριασμό του διαχειριστή hedge fund των ΗΠΑ Och-Ziff Capital Management, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.

"Με την παροχή του δανείου στον Gertler και την εντολή για την ολοκλήρωση της σύμβασης, η Glencore αγνόησε τις κόκκινες σημαίες που έθεσαν οι διασυνδέσεις και τα επιτεύγματα του Gertler", δήλωσε στο Bloomberg News η Elisabeth Caesens, εμπειρογνώμονας στις συμφωνίες εξόρυξης του Κονγκό. Με αυτόν τον τρόπο, η Glencore "εκτίθεται στον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες κατά της διαφθοράς", ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις.

Η Glencore απέρριψε τυχόν ισχυρισμούς περί παραβίασης των όρων του δανείου. Το δάνειο έγινε με εμπορικούς όρους και "διαπραγματεύτηκε σε ελεύθερο ανταγωνισμό", ανέφερε σε μια ηλεκτρονική δήλωση.

Swaps νομισμάτων
Η αυστραλιανή επιχείρηση της Glencore συμμετείχε σε ανταλλαγές νομισμάτων έως και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ανέφερε ο Guardian. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής είναι νόμιμος, αλλά έχει προηγουμένως διερευνηθεί από την αυστραλιανή φορολογική υπηρεσία καθώς υπήρχε η υποψία ότι χρησιμοποιούνται για την αποφυγή πληρωμών φόρων, ανέφερε η εφημερίδα. Οι διασυνοριακές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού και χρησιμοποιήθηκαν για την αντιστάθμιση της μεταβλητότητας των νομισμάτων, δήλωσε η Glencore.

Ο Peter Grauer, πρόεδρος του Bloomberg LP, είναι ανώτερος ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διευθυντής στο Glencore.

Keywords
Τυχαία Θέματα