Ο ράφτης του Κυριάκου και του Σάκη και η γραβάτα του Αλέξη

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έφεραν στην επικαιρότητα και το... μείζον θέμα της γραβάτας που έχει δεσμευθεί να φορέσει ο πρωθυπουργός εφόσον κλείσει η συμφωνία.

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στις επίσημες διεθνείς συναντήσεις με το ασυμβίβαστο στιλ χωρίς γραβάτα, κόντρα στο επίσημο πρωτόκολλο, ήταν μια συμβολικά φορτισμένη πράξη, η οποία δεν στερούνταν πολιτικής στόχευσης και συζητήθηκε αρκετά στην αρχή.

Η προοπτική του να

φορέσει γραβάτα τώρα, μετά από την ψήφιση των μνημονίων, αποτελεί μια εξίσου συμβολική ανατροπή, η οποία έχει και την πολιτική σημειολογία της.

Στην πολιτική, άλλωστε, η εικόνα έχει μεγάλη σημασία και γι' αυτό ρωτήσαμε σχετικά τοn ράφτη-σχεδιαστή Γιώργο Παπαδόγαμβρο, στο ατελιέ του οποίου στην Κηφισιά ράβονται πολλοί επιχειρηματίες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, διάσημοι και μη.

Ο Παπαδόγαμβρος έχει κάνει το κουστούμι «επιστήμη» κι έχει φτάσει πλέον στο σημείο να ράβει τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σάκης Ρουβάς ή ο Γιάννης Αντετοκούμπο, αλλά και την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό στιλ για τον καθένα, προσαρμοσμένο στην προσωπικότητά του, τη δουλειά του και την περίσταση.

Δεν είναι πια ένας απλός ράφτης, αλλά ένας ίματζ μέικερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να σου ράψει κουστούμι ο Παπαδόγαμβρος υπάρχει ουρά αναμονής που φτάνει τους τρεις μήνες.

«Για έναν επιτυχημένο άνδρα, το κουστούμι δεν είναι θέμα μόδας, ιδιοτροπίας ή κοκεταρίας. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, γιατί η εμφάνιση διαμορφώνει την εικόνα και την πρώτη εντύπωση. Πολλοί πελάτες μου με συμβουλεύονται όταν έχουν κάποια σημαντική συνάντηση ή δημόσια εμφάνιση».

Πώς να μην φοράτε γραβάτα...

Όπως λέει ο Παπαδόγαμβρος, εάν κάποιος δεν θέλει να φορέσει γραβάτα, θα πρέπει να το κάνει με στιλ για να μη φαίνεται προχειροντυμένος ή ατημέλητος. Καλύτερα είναι αντί για κουστούμι να φορέσει σακάκι με διαφορετικό παντελόνι.

«Εάν με το κουστούμι δεν φοράς γραβάτα, ταιριάζει καλύτερα ένα ριγέ πουκάμισο και ένα ποσεδάκι (μαντήλι) στην τσέπη. Εάν το πουκάμισο είναι μονόχρωμο, τότε καλύτερα το ποσεδάκι να είναι πολύχρωμο. Εάν το πουκάμισο θα φορεθεί χωρίς γραβάτα, τότε χρειάζεται φαρδύτερο κολάρο και μεγαλύτερο γιακά για να στέκεται καλύτερα», εξηγεί ο Παπαδόγαμβρος.

Σε ό,τι αφορά τις γραβάτες, ο Παπαδόγαμβρος είναι αρκετά αυστηρός. Όπως λέει: «Οι γραβάτες των πολιτικών είναι άγευστες, άχρωμες, χωρίς χαρακτήρα. Κακώς γιατί η γραβάτα είναι το μόνο ανδρικό αξεσουάρ».

Ο σχεδιαστής από την Κηφισιά πιστεύει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν είναι καλοντυμένοι. «Έχουν ένα παρωχημένο στιλ με φαρδιά κουστούμια τα οποία επιλέγουν για να δείχνουν συντηρητικοί και σοβαροί. Όμως πρέπει να δουν ότι στο εξωτερικό οι νέοι κυρίως πολιτικοί σκέφτονται διαφορετικά. Ο Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, φοράει σακάκι με διπλό τσεπάκι».

Ο Παπαδόγαμβρος πιστεύει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί θέλουν ένα «φιξάρισμα» της εικόνας τους από ένα ράφτη - σχεδιαστή με προσωπικότητα που θα βρει το στιλ που τους ταιριάζει.

«Οι νέοι πολιτικοί -λέει- πρέπει να φοράνε πιο μεσάτα κουστούμια, πιο εφαρμοστά, που να ταιριάζουν με το σουλούπι τους. Ακόμα κι αν έχουν κοιλιά ή άλλες ατέλειες, ένα καλός ράφτης μπορεί να τις καλύψει σε μεγάλο βαθμό».

...και πώς να την φοράτε καλύτερα

Όσο για τη γραβάτα:

«Κατ΄αρχήν η γραβάτα πρέπει να είναι από μετάξι πολύ καλή ποιότητας χωρίς πολλές γιαλάδες. Οι πιο νέοι σε ηλικία μπορούν να φοράνε πιο στενή γραβάτα. Όσο ανεβαίνει η η ηλικία, τόσο φαρδαίνει και η γραβάτα» λέει ο γνωστός σχεδιαστής και συνιστά γραβάτες μονόχρωμες, με ρίγα ή με ελαφρύ σχεδιάκι, μπλε, κυπαρισσί ή μπορντό κατά προτίμηση.

«Για να "δέσει" η γραβάτα καλά πρέπει και το κουστούμι να είναι τέλειο» καταλήγει ο Παπαδόγαμβρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα