Γ. Ρέτσος: Τα πρώτα «στοιχήματα» του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ

Της Στεφανίας Σούκη

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά του τουρισμού το 1999 και παραλαμβάνει τώρα τα ηνία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε μία συγκυρία θετική μέν για τα νούμερα και τις αφίξεις, όχι όμως και για το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Φορολογία και κόκκινα δάνεια είναι τα δύο θέματα που «καίνε» αυτή την στιγμή τους Ελληνες ξενοδόχους και πάνω σε αυτά θα εστιάσει τις προσπάθειες του ο Γιάννης Ρέτσος, ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει την ευκαιρία να σώσει την επιχείρησή του», θεωρεί ο ίδιος. «Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων και όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τους κινδύνους αυτής της ιστορίας. Θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες, μέσω και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου, να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν καθ’ όλα βιώσιμο τομέα της οικονομίας, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».

Μία ακόμη πρωτοβουλία από πλευράς του ΣΕΤΕ, κάτω από τη νέα -μεταφορικά και κυριολεκτικά- ηγεσία θα είναι η ίδρυση γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες, μία κίνηση εξωστρέφειας για τον πλέον ..εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας: «Αστάθεια στη νοτιοανατολική μεσόγειο, προβλήματα στην γείτονα χώρα, τρομοκρατικές ενέργειες, πολιτικές ανακατατάξεις, προσφυγική κρίση, δημιουργούν ένα πλέγμα που χρειάζεται καλή γνώση, ευρύτερες συνέργειες και γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπισή του. Εμείς από την πλευρά μας, πέρα απο την αυτονόητη διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση, σχεδιάζουμε την ίδρυση γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε, ιδίως τώρα, κοντά στα κέντρα των αποφάσεων. Να μπορεί να ακούγεται η φωνή μας, να επηρεάζουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, τις εξελίξεις. Με αυτή την κίνηση, θα έχουμε καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων και φυσικά θα ενισχύουμε την παρουσία του τομέα, της ελληνικής οικονομίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα