Ο Πάνος πήρε το όπλο του για τη ΔΕΗ

Παρέμβαση με ευρύτερη πολιτική σημασία για το θέμα της ΔΕΗ πραγματοποιεί σήμερα με άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός ενέργειας και νυν υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Στον απόηχο των πληροφοριών ότι οι θεσμοί ως μέτρο άμεσης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας απαιτούν την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα ότι η κυβέρνηση το διαπραγματεύεται ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για

«ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας» και για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», για να συμπληρώσει πως «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ' ό,τι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης διαχειρίστηκε ο ίδιος τη συμφωνία για απόσυρση του μοντέλου της μικρής ΔΕΗ, που αντικαταστάθηκε από τις δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ. Ωστόσο και στη συμφωνία που έβαλε την υπογραφή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν καθυστερήσεις ή αποτυχία στο άνοιγμα της αγοράς θα τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικά δομικά μέτρα, όπως πωλήσεις μονάδων.

Απάντηση στο άρθρο του κ. Σκουρλέτη πάντως δίνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος χαρακτηρίζει τη συμφωνία του 2015 για τη ΔΕΗ ένα «μοντέλο Φρανκενστάιν».

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί να μειωθεί ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ από το 95% στο 55% μέσα σε 4 χρόνια είναι τσάμπα ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ Χατζηδάκης και πρόσθεσε «το ίδιο έγινε και με τον ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ έχασε τεραστία ποσά που ήταν απαραίτητα για την επιχείρηση καθώς όπως δήλωσαν και οι εργαζόμενοι μπορεί το καλοκαίρι να μην δύναται να πληρώσει τους μισθούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα