Χαμηλές πτήσεις στην Ευρώπη μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

Με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές σε επιφυλακτική διάθεση, λόγω της απρόσμενης αποτυχία του Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.

Λίγο νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχανε 0,63% με όλους τους κλάδους και τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ο FTSE100 με πτώση 0,73%, o DAX στο -0,82%, o CAC40 υποχωρούσε κατά 0,50%, ο ΙΒΕΧ35 στο -0,55% και ο FTSE MIB με απώλειες 0,75%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο τομέας των βασικών πόρων υποχωρώντας

πάνω από 1,27%. Ο τομέας υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων λόγω της πτώσης στις τιμές του χαλκού.

Ο κολοσσός του κλάδου εξορύξεων, Glencore έχανε το πρωί πάνω από 2,2%.

Αντιθέτως, οι εταιρείες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων φαίνεται πως επωφελήθηκαν από τη στροφή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με τις μετοχές της Randgold και της Fresnillo να κινούνται με άνοδο άνω του 2%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση άνω του 1,2%, καθώς υπάρχει αμφιβολία για το αν ο Τραμπ θα μπορέσει να «περάσει» την οικονομική του ατζέντα, μετά την αποτυχία του να καταργήσει το σύστημα υγείας του προκατόχου του. Η μετοχή της UBS υποχώρησε κατά σχεδόν 2%.

Στη Βρετανία, η μετοχή της BT μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία ύψους 42 εκατ. στερλινών, υποχώρησε κατά 1,1%.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών τον Μάρτιο, ήτοι στις 112,3 μονάδες από 111,1 τον Φεβρουάριο.

Τα χαμηλά επιτόκια, το σχετικά αδύναμο ευρώ και η συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να επεκτείνουν το καλό κλίμα για τη γερμανική οικονομία, σημειώνει ο CEO της ING, Carsten Brzeski.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσιοποίησε λεπτομέρειες από τα στρες τεστ του 2017, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εκτιμήσει το ρίσκο πτώσης της στερλίνας κατά ένα επιπλέον 32% από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 85 σεντς, μέχρι τα τέλη του έτους.

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου για την τραπεζική εποπτεία.

Στις πολιτικές εξελίξεις, το CDU της Ανγκελα Μέρκελ θριάμβευσε στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σάαρλαντ, ενισχύοντας τη θέση του ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα