Ο ΟΠΕΚ αποφασίζει

Μετά από εβδομάδες συχνών και τεταμένων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ συναντώνται σήμερα στη Βιέννη για να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και της στήριξης των παγκόσμιων τιμών.

Η ομάδα πρέπει να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών, της Σαουδικής Αραβίας, του

Ιράν και του Ιράκ, οι οποίες έχουν σοβαρές ενστάσεις και βρίσκονται σε διαμάχη για το πώς θα μοιραστεί το βάρος του σχεδίου για τη μείωση της προσφοράς. Σύμφωνα με την αλγερινή πρόταση που υποβλήθηκε την Τρίτη, τα 14 μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή έως 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 33,6 εκατομμύρια που ήταν τον Οκτώβριο.

«Βλέπουμε μια ευκαιρία για μια συμφωνία 50:50», δήλωσε ο Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη.

Μετά από δύο χρόνια που κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, η συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει γίνει «μαγνήτης» για την παγκόσμια χρηματοδότηση, με τους διαχειριστές των hedge funds, τους θεσμικούς επενδυτές και τους κορυφαίους εμπόρους πετρελαίου να διαπραγματεύονται με αξιωματούχους και υπουργούς στα αριστοκρατικά ξενοδοχεία Hyatt, Ritz Carlton και Kempinski της Βιέννης.

«Είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg από τη Βιέννη, ο υπουργός της Νιγηρίας για το Πετρέλαιο, Emmanuel Kachikwu. «Υπάρχουν ακόμα μερικές γκρίζες ζώνες που πρέπει να μπαλώσουμε, αλλά μου αρέσει να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Στόχος του πετρελαϊκού καρτέλ αποτελεί η εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς αργού και η ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μία αποτυχημένη έκβαση της σημερινής συνόδου αναμένεται να επιφέρει νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου, με τους αναλυτές να «βλέπουν» πτώση ακόμη και στα 35 δολάρια/βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα