Κόπηκε η RBS στα stress test της ΒΟΕ

Σε διεύρυνση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της προχωρά η Royal Bank of Scotland έπειτα από την αποτυχία της να περάσει το σκληρότερο stress test που έχει διεξάγει μέχρι τώρα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Επίσης «κάποια κενά» διαπιστώθηκαν σε άλλες δύο τράπεζες: την Barclays

και την Standard Chartered, αν και δεν απαιτήθηκε να υποβάλουν σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Στα stress test συμμετείχαν επίσης η HSBC Holdings, η Lloyds Banking Group, η θυγατρική της Banco Santander στη Βρετανία και η Nationwide Building Society.

Το κρίσιμο ήταν όλες οι τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ίσο με το 4,5% επί των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο, συν ένα “μαξιλάρι” που ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα με βάση των συγκεκριμένων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν σε ένα σενάριο κρίσης.

«Με βάση την εκτίμηση της ίδιας της RBS γύρω απ' την ανθεκτικότητα της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των stress test, η RBS έχει ήδη επικαιροποιήσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της», σημειώνει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η RBS αναφέρει πως το σχέδιο της συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερες περικοπές, μείωση της έκθεσης της σε ρισκαδόρικα περιουσιακά στοιχεία και την πώληση προσωπικών και εμπορικών δανειακών χαρτοφυλακίων.

Συνολικά η Τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει πως το stress test έδειξε ότι το βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «κεφαλαιοποιημένο για να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία σε ένα ισχυρό, ευρύ και συγχρονισμένο σοκ».

Οι εποπτικές Αρχές ξεκίνησαν το stress tests προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα έπειτα απ' τις διασώσεις στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει το βρετανικό δημόσιο στον απόηχο της κρίσης. Οι Αρχές εξέτασαν τις τράπεζες υπό ένα δραματικό σενάριο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν σε δύσκολες καταστάσεις και να διατηρήσουν την πιστωτική επέκταση.

Στα φετινά stress test συμπεριλήφθηκε μία ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, μία ύφεση 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας, και μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος καθώς τα νομίσματα αναδυόμενων χωρών υποτιμούνταν έναντι του δολαρίου. Επίσης προέβλεπαν πτώση 31% των τιμών της βρετανικής αγοράς κατοικίας σε βάθος πενταετίας και αντίστοιχα πτώση 42% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων.

Τα τεστ μόχλευσης

Η RBS δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους για δείκτη Κεφαλαιακής επάρκειας common equity Tier 1 καθώς καθώς και τους δείκτες μόχλευσης πριν υπολογιστεί η μετατροπή κάποιων μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σε μετοχές.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διαμήνυσε ότι θα παρακολουθεί στενά την RBS στην εφαρμογή του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης.

Το «δυσμενές σενάριο» είχε προετοιμαστεί τον περασμένο Μάρτιο και δεν έχει συμπεριλάβει τον αντίκτυπο απ' τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας απ' την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα