Ο οδικός χάρτης του Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκληρώνει τις φετινές του εκδηλώσεις σύντομα. Η Πειραιώς 260 φιλοξενεί ακόμα δύο παραστάσεις θεάτρου και χορού και κλείνει τη σαιζόν στις 20 του μηνός, ενώ το Ωδείο Ηρώδου Αττικού συνεχίζει μέχρι την 1η Αυγούστου, με δύο συναυλίες και ένα μιούζικαλ. Οι παραστάσεις στην Αργολίδα συνεχίζονται μέχρι και τις 19 Αυγούστου, με συνολικά επτά παραγωγές σε Μεγάλη και Μικρή Επίδαυρο.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 έχει ως εξής: - Η παράσταση του Δημήτρη Κουρτάκη με τίτλο «Αποτυχημένες

απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου / Μια παράσταση εμπνευσμένη από το μπεκετικό σύμπαν». Μια multimedia παράσταση με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. (Πειραιώς 260, Δ – από τις 18 έως και τις 20 Ιουλίου, 21:00).

Η Πειραιώς «κλείνει» με την παράσταση χορού της Ντοροτέ Μυνιανεζά – Compagnie Kadidi με τίτλο Unwanted /Ανεπιθύμητα. Η γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Dorothée Munyaneza (Ντοροτέ Μυνιανεζά) παρουσιάζει τη δεύτερη δουλειά της, αμέσως μετά την πρεμιέρα της στην Αβινιόν. Η Μυνιανεζά, ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στον χορό παγκοσμίως, με το Unwanted αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες της Ρουάντα που βίωσαν την κτηνωδία και τον εξευτελισμό του βιασμού και σε όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα. (Πειραιώς 260, Η στις 18 και 19 Ιουλίου 2017 στις 21.00).

Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνονται και οι εκθέσεις στον Χώρο Α: Πρόκειται για τις εκθέσεις Μανιφέστο, του Γιούλιαν Ρόζεφελντ, βιντεο-εγκατάσταση με 13 φιλμ εμπνευσμένα από καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ου αιώνα, στα οποία πρωταγωνιστεί η Καίητ Μπλάνσετ και Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μία έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, μέσα από τα έργα 26 φωτογράφων.

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν το μουσικό θρίλερ Sweeney Todd/Σουήνυ Τοντ – ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ στρητ (29 Ιουλίου, 21:00). Το Sweeney Todd σε μουσική και στίχους του μεγαλύτερου ζωντανού θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, Stephen Sondheim (Στήβεν Σοντχάημ) και κείμενο του Hugh Wheeler (Χιου Γουήλερ), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979, σαρώνοντας τα βραβεία Τόνυ. Το Σουήνυ Τοντ ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.

Στις 30 Ιουλίου στις 21.00 παίρνει την σκυτάλη ο Wim Mertens. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιάσει τη σύνθεση «Dust of Truths», που αποτελεί το τελευταίο μέρος του μουσικού τριπτύχου Cran aux Oeufs (2015-2016). Ο Μέρτενς εμπνεύστηκε το εν λόγω έργο από την Ελλάδα και τη μοναδική εμπειρία που βίωσε όταν έπαιξε σόλο πριν από τρία χρόνια στο μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη. Στο δεύτερο μέρος, το κοινό θα απολαύσει μία επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη, τα οποία ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα.

Ο κύκλος του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο «κλείνει» την 1η Αυγούστου ( στις 21.00) με την συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 190 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-20 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 27 χώρες που εφαρμόζουν τα προγράμματα της Sistema με στόχο την «κοινωνική δράση μέσω της μουσικής».

Το πρόγραμμα των παραστάσεις στην Επίδαυρο συνεχίζονται μέχρι και τις 19 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου παίζεται η παράσταση Κύκλωπας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Πρωταγωνιστούν η Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άννα Καλαϊτζίδου κ.α.

Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η παράσταση Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Γεράσιμος Γενατάς, Θεοδώρα Τζήμου κ.α.

Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου η παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ. Μια παραγωγή που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Την Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Αυγούστου η παράσταση Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Χάρη Χαραλάμπου, Αντώνη Μυριαγκό και χορό.

Τέλος, το Σάββατο 19 Αυγούστου, η α γιορτή λήξης που τιμά τη μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά, σε έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα. Τίτλος, «Εδώ ειν' αλώνι για χορό!».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα