CNBC: Η Ελλάδα μπορεί να «βγει» στις αγορές την επόμενη εβδομάδα

Έτοιμη να εξέλθει στις αγορές, το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, επικαλούμενο πηγή «κοντά στην όλη διαδικασία».

Η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές -για πρώτη φορά μετά το 2014- είναι σημαντική, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, προκειμένου να «δείξει» ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί υπό το τρέχον πρόγραμμα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στους επενδυτές όσο και στους ψηφοφόρους.

Όμως, συνεχίζει το CNBC, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη να βρει το σωστό timing, ώστε να αποφύγει μία ενδεχόμενη αποτυχία που θα είχε τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές συνέπειες.

«Η επιστροφή στις αγορές το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η Ελλάδα προτιμά να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ (σ.σ.: την Πέμπτη 20 Ιουλίου), αλλά και την έκθεση της Standard & Poor's για το αξιόχρεο της χώρας (σ.σ.: αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί την Παρασκευή)», τονίζει η πηγή.

Μάλιστα το CNBC, μετά από επικοινωνία που είχε με στελέχη της Standard & Poor's, επιβεβαιώνει ότι ο οίκος αξιολόγησης θα εξετάζει το «ελληνικό ζήτημα» την Παρασκευή.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν εμφανίσει ράλι, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να εμπιστεύονται περισσότερο την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της χώρας για έξοδο στις αγορές.

«Βασικά υπάρχουν δύο λόγοι γι' αυτό», σημειώνει ο Jan Randolph, κορυφαίο στέλεχος της IHS Markit, «η Ελλάδα καταγράφει καλύτερη πορεία καλύτερη απ' ότι είχε σχεδιαστεί, με τη δημοσιονομική της προσαρμογή να είναι πιο ισχυρή απ' ότι αναμένονταν. Αυτός ο συνδυασμός, μαζί με κάποιες εκτιμήσεις για ήπια ανάπτυξη, αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη δυναμική του χρέους, με τους οίκους αξιολόγησης (μεταξύ των οποίων και η IHS Markit), να είναι έτοιμη να «απομακρύνουν» την αξιολόγηση της χώρας από το επίπεδο πιθανής χρεοκοπίας».

Παράλληλα το στέλεχος της IHS Markit προσθέτει ότι «δεύτερον η Ελλάδα εξασφάλισε την παράταση του προγράμματος στήριξης τον Ιούνιο, με συμμετοχή και του ΔΝΤ και αυτό παρά τις διαφωνίες του Ταμείου με τους Ευρωπαίους για τη «φύση» και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα