Ο Ντράγκι τερματίζει το QE ποντάροντας στη δύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης

Ο Mάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ξεπεράσει τα αυξημένα ρίσκα , δικαιολογώντας έτσι την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και να κλείσει ένα έκτακτο κεφάλαιο στον δεκαετή αγώνα με τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις και την ύφεση.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος με τον υφιστάμενο ρυθμό των €30 δισ. το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών να μειωθεί στα €15 δισ. μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να τερματιστούν οι καθαρές αγορές. Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αξιωματούχοι προσυπογράφουν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια προφανή επιβράδυνση εν μέσω κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των δασμών των ΗΠΑ και την ανησυχία ότι η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας θα προκαλέσει μια ακόμα οικονομική κρίση. Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι σε μια έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει ότι η ανακοίνωση θα αναβληθεί μέχρι τον Ιούλιο.

«Έχουμε λάβει αυτές τις αποφάσεις γνωρίζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, με αύξηση της αβεβαιότητας», δήλωσε ο Ντράγκι από τη Ρίγα. Πρόσθεσε ότι παρατείναμε αυτό το μέτρο λίγο παραπάνω απ' ότι προβλεπαν κάποιες χώρες.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόνο ώρες αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια των ΗΠΑ για δεύτερη φορά φέτος, υπογραμμίζοντας έτσι πως μια δεκαετία φτηνού χρήματος στην Ευρώπη και την Αμερική φτάνει σταδιακά στο τέλος της. Ωστόσο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέλεξε να μην ακολουθήσει την Fed στην αύξηση του κόστους δανεισμού και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει την ποσοτική χαλάρωση της κατά τη συνεδρίαση της την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι το ευρώ σημείωσε βουτιά 1% λόγω της προοπτικής για τα επιτόκια ενώ οι οικονομολόγοι πριν από την απόφαση είχαν προβλέψει ότι το κόστος δανεισμού θα ανέβαινε γύρω στα μέσα του επόμενου έτους.

Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ συνοδεύθηκε από προειδοποιήσεις. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η λήξη της αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα "υπόκειται σε εισερχόμενα στοιχεία" και ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε σταθερή πορεία προς τον στόχο της αύξησης των τιμών λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα. Είπε επίσης ότι υπάρχει ετοιμότητα για προσαρμογή των μέσων πολιτικής, αν χρειαστεί.

O επικεφαλής της ΕΚΤ αποκάλυψε τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2,1%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για 2,4%. Οι εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020 διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 1,9% και στο 1,7%.

Η τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό φέτος στο 1,7%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,4% λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και διατηρεί αυτόν τον ρυθμό για το 2019 και το 2020.

Δείτε εδώ σε βίντεο τη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι

Keywords
Τυχαία Θέματα