Ο μικρός γείτονας της Ρωσίας ετοιμάζει την εκδίκησή του στον κυβερνοχώρο

Η Εσθονία, το μικρό ανατολικό ευρωπαϊκό έθνος που λέει ότι είναι ο πρώτος στόχος του κυβερνητικού πολέμου από τη Ρωσία ο οποίος χρηματοδοτείται από το κράτος, μπορεί σύντομα να ανταποδώσει.

Μιμούμενος μεγαλύτερα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ, ο στρατός της Εσθονίας συγκεντρώνει μια μονάδα στον κυβερνοχώρο για την καταπολέμηση εικονικών επιθέσεων που αυξάνονται κατά 20% ετησίως. Εκτός από αμυντικές

στρατηγικές, η ομάδα αυτή των περίπου 300 ατόμων θα αναπτύξει κι επιθετικές ικανότητες, αν και αυτές δεν θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ειρήνης.

"Για να προετοιμαστείτε για άμυνα, πρέπει να ξέρετε πώς να επιτεθείτε", δήλωσε ο συνταγματάρχης Andres Hairk, επικεφαλής της μονάδας κυβερνοδιοίκησης σε συνέντευξή του πριν από την επίσημηέναρξη αυτής της δραστηριότητας, την τρέχουσα εβδομάδα. "Όταν προκύψει η πραγματική ανάγκη, μέσω ένοπλης σύγκρουσης ή πολέμου, τότε αυτή η ικανότητα που έχει αναπτυχθεί για να δοκιμάσει τα συστήματά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι πιθανών αντιπάλων".

Ενώ ο στρατός της Ρωσίας είναι περισσότερο από 150 φορές μεγαλύτερος, η Εσθονία μπορεί να έχει πλεονέκτημα στο πεδίο μάχης του κυβερνοχώρου. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί τεχνολογικό κόμβο που βοήθησε στη δημιουργία του Skype, η χώρα της Βαλτικής του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων φιλοξενεί το κέντρο άμυνας του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο και πέρυσι οργάνωσε τις πρώτες ασκήσεις στον παγκόσμιο ιστό για τους υπουργούς άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κράτος αυτό, όταν ήταν απρόθυμο μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει επίσης από πρώτο χέρι γνώση του είδους των επιθέσεων που μπορεί να περιμένει.

Το 2007, η Εσθονία υπέστη επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που απενεργοποίησαν ιστότοπους κυβερνήσεων, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων με το Κρεμλίνο για τη μετεγκατάσταση ενός μνημείου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στο Ταλίν. Εννέα χρόνια αργότερα, οι χάκερ που οι ερευνητές που συνδέθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές πληροφορίες, κατηγορήθηκαν ότι επιτέθηκαν στον μεγαλύτερο παραγωγό σχιστολιθικού πετρελαίου της Εσθονίας.-

Keywords
Τυχαία Θέματα