Ο Γουίλμπουρ Ρος, δεξί χέρι του Τραμπ, συνεργάτης των Rothschild, γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά...

Ποιος είναι ο Γουίλμπουρ Ρος, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ -τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ- ο οποίος συναντιέται σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Είναι ένας παλιός μας γνώριμος.

Ο δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, ιδρυτής και "ψυχή" της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, επενδυτής, πρώην τραπεζίτης, με μεγάλη... αγάπη προς την αναδιάρθρωση αποτυχημένων εταιρειών στις βιομηχανίες

του ατσαλιού, του άνθρακα, των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων, είναι ένας από τη Dream Team του Trump, ενώ επισκέπτεται αρκετά χρόνια τη χώρα μας κι ενδιαφέρεται γι αυτήν. Όταν διορίστηκε υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ είχε ήδη κάνει επενδύσεις και στην Eurobank, ενώ ήταν αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Ρος ενδιαφέρεται ανέκαθεν και για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, που είναι αναπόσπαστες με την κατάσταση στην αγορά, όπου έχει επενδύσει. Έτσι, είχε πάρει δημόσια θέση υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα του2015, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ τότε σε άρθρο του στη Wall Street Journal. Έγραφε, χαρακτηριστικά: «H Αρχαία Ελλάδα μπορεί να έχει εφεύρει τη δημοκρατία, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί σύντομα να βυθιστεί στο χάος. Καθώς η χώρα πλησιάζει προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο κίνδυνος είναι ότι όλη η πατριωτική ρητορική που προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συσκοτίσει την αλήθεια: Η καταψήφιση της πρότασης, θα είναι ψήφος κατά του ευρώ και μια ψήφος κατά του μέλλοντος της Ελλάδας».

H πρώτη ευκαιρία του Ross του δόθηκε στη Wall Street όσο εκείνος σπούδαζε στο Yale. Λίγα χρόνια αργότερα, έχοντας πια τελειώσει τις σπουδές του, ο Ross ξεκίνησε την 24ετή καριέρα του στα γραφεία της Rothschild Inc. στη Νέα Υόρκη στο τμήμα αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Τη δεκαετία του '80, όταν ο Donald Trump επέκτεινε την εταιρεία του Resorts International, και μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη που τον έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, ο Ross ήταν αυτός που έσωσε τα τρία καζίνο του Trump στο Ατλάντικ Σίτι μέσω της Rotshchild Inc.

Με 200 εκατομμύρια δολάρια, αρχικά, και 450 επιπλέον εκατομμύρια το 2000, ο τότε 62χρονος τραπεζίτης επικεντρώθηκε στις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις περαιτέρω.

Ήταν η χρονιά που ο Ross εξαγόρασε το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιό του και ξεκίνησε τη δική του WL Ross & Co στη Νέα Υόρκη, με 440 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων και τέσσερις μεγαλοεπενδυτές. Η WL Ross & Co εξαγοράστηκε από την Invesco (τότε Amvescap) το 2006.

Γεννημένος το 1937, όταν ήταν μικρός (το 1955) περιέγραφε τον εαυτό του ως «ένα αγόρι από την επαρχία που θέλει να δει τη Notre Dame και να γίνει δικηγόρος». Η δικηγορία ξεχάστηκε στην πορεία, καθώς μετά τις σπουδές του σε Yale και Harvard... προσγειώθηκε στη Wall Street, εργαζόμενος για πάρα πολλά χρόνια σε εταιρείες της δυναστείας των Ρότσιλντ. Σε ηλικία 60 ετών αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επενδυτική εταιρεία, ενώ στο ενδιάμεσο πρόλαβε να παντρευτεί τρεις φορές, με την τελευταία του σύζυγο, Hilary Geary (δημοσιογράφο για κοινωνικά θέματα στο «Queen») να μην διστάζουν να επιδείξουν πλήρως τον μεγάλο τους πλούτο, αγοράζοντας το 2015 ένα «διαμερισματάκι» 5.000 τετ. ποδιών στο Μανχάταν αξίας 7,8 εκατ. δολαρίων!

Keywords
Τυχαία Θέματα