Ο Ερντογάν θέλει να πάρει στα χέρια του τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει την ενασχόλησή του με την οικονομία και να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική, στην περίπτωση που θα κερδίσει τις εκλογές τον επόμενο μήνα.

Με την τουρκική λίρα σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και με πτώση, σε σύγκριση με το σύνολο των 17 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, ο Ερντογάν είπε στο Bloomberg

TV στο Λονδίνο τη Δευτέρα ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση, η Τουρκία μετατρέπει το πολιτικό της σύστημα σε ππλήρως προεδρικό κι ο ίδιος αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει υπόψη τις προσκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι πλέον 13,5%, σε σύγκριση με το 10,9% του δείκτη τιμών καταναλωτή.

«Όταν οι άνθρωποι πέφτουν σε δυσκολίες εξαιτίας των νομισματικών πολιτικών, ποιοι πρόκειται να λογοδοτήσουν;», αναρωτήθηκε ο 64χρονος πρόεδρος στη συνέντευξη. "Θα θεωρήσουν τον πρόεδρο υπεύθυνο. Δεδομένου ότι θα ρωτήσουν τον πρόεδρο για αυτό, πρέπει να εκχωρήσουμε εξουσίες σε έναν πρόεδρο που έχει επιρροή στις νομισματικές πολιτικές».

Αυτό "μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες δυσαρέσκειες", είπε. "Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Επειδή εκείνοι που κυβερνούν το κράτος, είναι αυτοί πυ πρέπει να είναι και υπεύθυνοι έναντι των πολιτών."

Η λίρα υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των επισημάνσεων, χάνοντας 0,6% και φτάνοντας σε 4,3942 στις 7:32 π.μ. ώρα Κωνσταντινούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα