Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει την πλατίνα σε χαμηλό 10ετίας

Ο λευκόχρυσος -ή πλατίνα- χρησιμοποιείται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο εμπορικός πόλεμος ωστόσο έχει μειώσει δραστικά την κατανάλωση εμπορευμάτων, διαταράσσοντας την παγκόσμια οικονομία.

Η πλατίνα έχει βουτήξει κατά 18% από το υψηλό της τον Ιανουάριο, ενώ αυτή την εβδομάδα κατρακύλησε σχεδόν σε χαμηλό 10ετίας, εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της πλατίνας υποχώρησαν κατά 5,2% τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών, και έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η

τιμή της πλατίνας ανέκαμψε την Τρίτη, καταγράφοντας άνοδο 4%, ενώ σήμερα υποχωρεί εκ νέου, σημειώνοντας πτώση 0,7% στα 840,3 δολ. ανά ουγγιά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση πλατίνας περισσότερο από άλλα μέταλλα, καθώς το 40% περίπου της ζήτησης αφορά τους καταλύτες σε κινητήρες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες ότι τα βενζινοκίνητα και τα υβριδικά οχήματα θα καταστούν πιο δημοφιλή τα επόμενα χρόνια, έχουν ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην πλατίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα