Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει αυτοκινητοβιομηχανίες και ευρωαγορές

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.

Οι απειλές Τραμπ για αύξηση των δασμών (από 10% στα 25%) σε κινεζικά προϊόντα προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 σημειώσε πτώση 0,88% στις 386,95 μονάδες.

Ο κλάδος αυτοκινήτων έκλεισε με απώλειες άνω του 2%.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ανυποχώρητος,

παρά τη «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια, προχωρώντας σε νέες απειλές κατά του Πεκίνου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, 600 με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Τραμπ.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX, o οποίες επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στο εμπόριο, υποχώρησε κατά 1,01% κι έκλεισε στις 12.286,88 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 2%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτου στη Γερμανία, με την BMW να υποχωρεί κατά 2,2%, την Daimler κατά 2,1% και τη Volkswagen κατά 1,7%.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,18% στις 5.483,52 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,63% στις 21.409,29 μονάδες.

Κλειστή λόγω αργίας παρέμεινε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.
Εν τω μεταξύ, σε θρίλερ εξελίσσεται το προγραμματισμένο ταξίδι του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Edward Lawrence, το ταξίδι ακυρώθηκε, καθώς στο Πεκίνο επικρατεί οργή για τις απειλές Τραμπ.

Ωστόσο, νωρίτερα, η «South China Morning Post» έκανε λόγο για πρόθεση του Liu He να μην ματαιώσει, αλλά να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για θέματα εμπορίου.

Την ίδια ώρα, την ανάληψη ρίσκου δυσχέραιναν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ παραμένει «αναιμική».

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή πτώση τον Απρίλιο του 2019, καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο αντισταθμίζει την άνοδο που σημειώνεται στον κλάδο υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες, από 51,6 μονάδες τον Μάρτιο του 2019, με τα στοιχεία, ωστόσο, να ξεπερνούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 51,3 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο της μεταποίησης κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 52,8 μονάδες, από 53,3 προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα