Ο Ανθρωπισμός μπορεί να γίνει πολιτική προτεραιότητα - «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»

Η βασική αρχή που απουσιάζει σήμερα από την Ευρωπαϊκή πολιτική είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Η χώρα μας είναι ο καλύτερος πρεσβευτής αυτών των αξιών και σήμερα αυτό μένει αναξιοποίητο. Η ανάδειξη αυτών των αξιών θα αναβαθμίσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα επιβάλουν να βγούμε επιθετικά πια στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, στην κρίσιμη περίοδο μέχρι το 2019, εφόσον εκλεγώ, θα προωθήσω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εθνικού αυτού στόχου.

Θα δουλέψω

για να δημιουργηθεί το Βραβείο του Ανθρωπισμού των Δελφών, που θα δίνεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητα που ύμνησε με το έργο του τις αξίες του ανθρωπισμού. Με τον τρόπο
αυτό επαναφέρουμε τον ανθρωπισμό στις Ελληνικές του ρίζες και ασκούμε πολιτιστική διπλωματία. Θα αναδείξουμε τις ανθρωπιστικές σπουδές σε όλη την Ευρώπη ώστε να προωθούν τις
αξίες του κλασσικού πολιτισμού, της ιστορίας των τεχνών, της φιλοσοφίας και των πολιτικών επιστημών. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά σήμερα απουσιάζουν γιατί κανείς δεν τους έδωσε τη δέουσα βαρύτητα. Η Ευρώπη είναι ώριμη θεωρώ να ανταποκριθεί τώρα που η κρίση επέβαλλε ταχεία προώθηση της ολοκλήρωσης.

Η Ευρώπη χρειάζεται να οικοδομήσει τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Η χώρα μας θα πρέπει να πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα κύτταρα του Ελληνισμού που έχουν δράση στον ανθρωπισμό μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό. Η καμπάνια για τον Ανθρωπισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δεύτερη μεγάλη μου προτεραιότητα σε αυτό τον τομέα.

H ενίσχυση των Ανθρωπιστικών Σπουδών σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι πολιτική μου προτεραιότητα. Οι Ανθρωπιστικές σπουδές εκτός του ότι βελτιώνουν την παραγόμενη πολιτική προς όφελος των ανθρώπων, αναδεικνύουν και τον ιστορικό ρόλο της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του ανθρωπισμού για το Δυτικό κόσμο και αυτό σήμερα τείνει να ξεχαστεί. Ταυτόχρονα υπάρχει ζήτηση για ανθρωπιστικές σπουδές και καλλιέργεια των αξιών που όμως δεν βρίσκει την ανάλογη προσφορά.

Ο Ανθρωπισμός μπορεί να γίνει όχημα πολιτισμικής διπλωματίας για την Ελλάδα, ενώ έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας που είναι ο Τουρισμός. Σήμερα εξαιτίας και της κρίσης όλα αυτά φαίνονται είδη πολυτελείας αλλά μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει ξανά στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Ταυτόχρονα η ίδια η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα νέο ανθρωπιστικό πρότυπο που θα εξισορροπήσει την επιδίωξη του κέρδους μέσα από την παγκοσμιοποίηση. Παρατηρούμε δηλαδή ενώ η διεθνοποίηση των αγορών και του εμπορίου να καλπάζει κυριολεκτικά να μην υπάρχουν τα πολιτισμικά και ανθρωπιστικά αντισταθμίσματα.

Η ατζέντα του Ανθρωπισμού είναι προνομιακή και για την Ε.Ε. και το διεθνή της ρόλο. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά αλλά μέχρι σήμερα κυριολεκτικά ουδείς ασχολήθηκε με αυτή την ατζέντα. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε.

* Η Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως (α) χρηματιστηριακός εκπρόσωπος, (β) επενδυτικός σύμβουλος (Β), (γ) διαχειριστήςκεφαλαίων (Γ). Είναι η μόνη πιστοποιημένη εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου από όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.

Blogger Ελευθερία (Ρίτα) Πικρού Μωραϊτάκη*
Keywords
Τυχαία Θέματα