Ο McCartney μηνύει τη Sony

Μόνο... «Let It Be» δεν λέει το πρώην «σκαθάρι» που μηνύει τη Sony με σκοπό να αποκτήσει και πάλι τα πνευματικά δικαιώματα του ομώνυμου τραγουδιού, καθώς και του «Love Me Do» που είχε γράψει ο ίδιος μαζί με τον John Lennon, την εποχή της παντοδυναμίας των Beatles.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Paul McCartney,

θα ανακτήσει τα δικαιώματα από το 2018. Ο ισχυρισμός του αυτός στηρίζεται σε μια πρόβλεψη του νόμου που δίνει στους συνθέτες που πούλησαν πνευματικά δικαιώματα πριν το 1978, τη δυνατότητα να τα διεκδικήσουν 56 χρόνια μετά, καθώς αυτό είναι και το μεγαλύτερο διάστημα κατοχής δικαιωμάτων.

Η Sony, στηριζόμενη σε μια δικαστική νίκη στη Βρετανία κατά των Duran Duran που ζητούσαν να ξαναπάρουν πίσω δικαιώματα από τραγούδια τους, δεν φέρεται πρόθυμη να παραχωρήσει στον McCartney αυτό που θέλει, όπως γράφει η μηνυτήρια αναφορά του θρύλου της ποπ που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, στελέχη της Sony είπαν στους εκπροσώπους του McCartney ότι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την απόφαση για τους Duran Duran ενανατίον του, όπως σημειώνεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Και μπορεί ο McCartney να έχει τραγουδήσει άπειρες φορές ότι δεν τον ενδιαφέρουν πολύ τα χρήματα, ωστόσο, στην πραγματική ζωή όλα είναι αλλιώς, αφού η διαμάχη με τη Sony αφορά σε πάνω από 250 τραγούδια από τις δεκαετίες 60 και 70. Τραγούδια όπως το «Hey Jude» το «Let it Be» και το «Yesterday». Σημειωτέον ότι αυτές οι επιτυχίες έχουν δικαιώματα από την αναπαραγωγή τους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαφημίσεις και ταινίες.

Αν ο McCartney κερδίσει τελικά, αυτό ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τις δισκογραφικές, καθώς αμέτρητοι καλλιτέχνες που μετέφεραν τα δικαιώματά τους τη δεκαετία του '60, αναμένεται να ζητήσουν πίσω τα τραγούδια τους και τον πακτωλό χρημάτων που μπορούν ακόμα να προσφέρουν στους δικαιούχους..

Όπως πάντως σημειώνει το Bloomberg, o Sir Paul ίσως μπορέσει μα ανακτήσει τα δικαιώματα του Love Me Do τον Οκτώβριο του 2018, ωστόσο για τα χιτς που γράφτηκαν αργότερα, όπως είναι το Let it Be, το The Long and Winding Road και το Maybe I’m Amazed, δεν θα περάσουν στον έλεγχό του πριν το 2026.

Keywords
Τυχαία Θέματα