Ο Dow δεν... σήκωσε την Ασία - Αυξάνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι αγορές στης Ασίας, καθώς δεν ακολούθησαν το ράλι του Dow που έσπασε το φράγμα των 22.000 μονάδων. Στο μεταξύ, το δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς από τα χαμηλά των 2,5 ετών που άγγιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας, έναντι του ευρώ.

«Οι ασιατικές αγορές είχαν επιδείξει ισχυρό μομέντουμ από τις αρχές της εβδομάδας, χάρη στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία. Χθες αποδύθηκαν σε πρόωρο ράλι λόγω της ανόδου της Apple και γι' αυτό ο τομέα ΙΤ των ασιατικών χωρών δεν έχουν μεγάλο περιθώριο για κέρδη,

παρά τον δρόμο της ανόδου που άνοιξαν οι ΗΠΑ.

Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,25%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi έκανε βουτιά 1,73%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,16%, κυρίως λόγω της πτώσης των κλάδων πρώτων υλών και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Πτώση 0,51% σημείωσε και ο χρηματοοικονομικός υποδείκτης.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 0,19% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,34%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,6 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Caixin Media και τη Markit. Τα επίσημα στοιχειά για τον ΡΜΙ υπηρεσιών είχαν επίσης δείξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου.

Παράλληλα, εντείνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες, μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή των κυρώσεων την Τετάρτη αν και εξέφρασε την ανησυχία του για τα "σημαντικά λάθη" που περιέχει ο νόμος, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει την Κίνα, τη Ρωσία και την Βόρεια Κορέα πιο κοντά.

«Είμαι υπέρμαχος της λήψης σκληρών μέτρων για την τιμωρία και την αποτροπή επιθετικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών από το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και την Ρωσία, αλλά αυτό το νομοσχέδιο έχει σημαντικά λάθη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Στην αγορά ενέργειας, το πετρέλαιο έχασε έδαφος μετά την ενίσχυσή του κατά σχεδόν 1%. Το μπρεντ υποχώρησε κατά 0,34% στα 52,18 δολ/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχασε 0,28% στα 49,45 δολ/βαρέλι.

Στο μεταξύ, οι αγορές αναμένουν σήμερα μια σειρά οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, όπως τον σύνθετο PMI της Μarkit.

Keywords
Τυχαία Θέματα