Νοβότνι: Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν βρισκόμαστε σε σημείο «καμπής»

Καθησυχαστικός για τις προβλέψεις που θέλουν τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το 2018, εμφανίστηκε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει λάβει μέτρα, ήδη από τις αρχές του έτους, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε

τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, θέτοντας ως στόχο το +0,2% για το 2016, αναβαθμίζοντάς τον από το 0,1%, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητους τους στόχους για το 2017 και το 2018 στο +1,7% και το +1,6% αντίστοιχα.

«Και φέτος θα έχουμε πολύ χαμηλό πληθωρισμό αλλά νομίζω ότι ήδη από του χρόνου θα υπάρξει μια σημαντική άνοδος στις τιμές» είπε στο CNBC.

Αν οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας βγουν αληθινές τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι οι προβλέψεις έχουν γίνει με βάση την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία σημαντική υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. «Ξέρουμε όλοι ότι ο βασικός καταλύτης για τον πληθωρισμό είναι οι τιμές πετρελαίου» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας είναι συντηρητικές.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε επίσης ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΚΤ χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν και να φέρουν αποτέλεσμα, επομένως ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον.

«Είναι νομίζω πολύ νωρίς να πούμε αν έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής. Αλλά υπάρχουν τα σημάδια. Γνωρίζουμε φυσικά ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια και ρίσκα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις τιμές πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα