Θετικά αποτιμούν τη συνεδρίαση του OPEC οι traders - Στα $50 διατηρείται το Brent

Πέριξ των 50 δολαρίων διατηρούνται οι τιμές του Brent την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του OPEC όπου δεν επετεύχθη η συμφωνία για το «ταβάνι» στην παραγωγή.

Παρ' όλα αυτά, το θετικό στοιχείο από τη συνεδρίαση, που στήριξε και τις τιμές, ήταν η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να μην «πλημμυρίσει» την αγορά με περισσότερο πετρέλαιο.

«Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν έχουμε κανέναν σκοπό να "σοκάρουμε" την αγορά με κανέναν τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας

της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία «έκπληξη» από την χώρα.

Στη συνεδρίαση, οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του Οργανισμού έγιναν ακόμα πιο σαφείς, με το Ιράν να επιμένει στην αύξηση της παραγωγής του, σε μια προσπάθεια να επανακτήσει το μερίδιο που κατείχε στην παγκόσμια αγορά πριν την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, που ήρθησαν τον Ιανουάριο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent κινούνται στα 50,19 δολάρια το βαρέλι σήμερα, ανοδικά κατά 15 σεντς. Η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα χαμηλά του Ιανουαρίου.

Η τιμή του WTI κινείται ανοδικά κατά 9 σεντς στα 49,26 δολάρια.

Παρά την αποτυχία μιας συμφωνίας, όμως, οι αναλυτές σημειώνουν πως τόσο το Ιράν όσο και η Σαουδική Αραβία πήραν αυτό που ήθελαν.

«Και οι δύο πλευρές έχουν πετύχει τους στόχους τους. Το Ιράν παραμένει αδέσμευτο και η Σαουδική Αραβία έχει καταφέρει να εξισορροπήσει κάπως την αγορά και τις τιμές. Η παραγωγή εκτός του OPEC έχει υποχωρήσει και ο OPEC έχει κερδίσει μερίδιο» σχολιάζει η BNP Paribas.

Το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του Ιράν δεν μπορούν να στηρίξουν μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μην ωθήσει τις εξαγωγές της, την ίδια στιγμή, που η παραγωγή από χώρες όπως η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και οι ΗΠΑ μειώνεται, οι traders θεωρούν ότι η συνάντηση ήταν θετική.

Keywords
Τυχαία Θέματα