Νέος πονοκέφαλος για τη Μέρκελ, η προσέγγιση ΗΠΑ- Κίνας

Η καγκελάριος Angela Merkel στρέφεται προς την Κίνα με έναν ακόμα πονοκέφαλο που υποκινείται από τις ΗΠΑ, κι ο οποίος απειλεί να πλήξει τα γερμανικά συμφέροντα.

Η υπόσχεση της Κίνας να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα ως μέρος μιας συμφωνίας για την αποτροπή εμπορικού πολέμου με τις Η.Π.Α. θέτει τη Γερμανία σε εγρήγορση. Ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, με συνολικό όγκο περίπου 179 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, η Γερμανία βρίσκεται στην

πρώτη γραμμή για να υποστεί τις επιπτώσεις οποιασδήποτε μείωσης αυτών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

"Η Κίνα θα αγοράζει όλο και περισσότερα προϊόντα από τις Η.Π.Α. που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να αγοράσουμε από την Ευρώπη ή άλλους εταίρους μας", δήλωσε ο Wang Yiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Renmin στο Πεκίνο και πρώην Κινέζος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. "Αυτό θα δημιουργήσει μετα βεβαιότητος φαινόμενα διαρροών"

Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθετη πράξη εξισορρόπησης για την καγκελάριο, καθώς προωθεί το ανοικτό εμπόριο και το πολυμερές σύστημα, γνωρίζοντας ότι η Κίνα δεν επιτρέπει την αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές της, την ώρα που εστιάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων. Στον άλλο άξονα είναι οι ΗΠΑ υπό τον Donald Trump, των οποίων οι προστατευτικές κινήσεις θέτουν σε δοκιμασία τους διατλαντικούς δεσμούς και εμποδίζουν ένα κοινό μέτωπο ενάντια στις εμπορικές παραβιάσεις της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα