Η λίρα σε ελεύθερη πτώση, η Τουρκία σε νομισματική κρίση

Η τουρκική λίρα βρισκόταν ήδη σε πορεία για να καταγράψει τον χειρότερο μήνα της από το 2008, όταν βυθίστηκε σε νέο χαμηλό ρεκόρ την Τετάρτη, εξέλιξη που αποτελεί σημάδι ότι η προφανής άρνηση της κεντρικής τράπεζας να τη στηρίξει δίνει στους traders τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν εναντίον της. Έτσι η αξία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε κατά 5,2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής "πρέπει να κινηθούν τώρα", δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής της στρατηγικής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην TD Securities στο

Λονδίνο. "Δεν υπάρχει κανένα όριο για το πού θα μπορούσε να φτάσει αυτό γιατί η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε μια νομισματική κρίση." Τελικά, οι Τούρκοι θα αρχίσουν να πωλούν κι εκείνοι και τότε θα υπάρξει "καθολική απώλεια εμπιστοσύνης", είπε.

Η λίρα πάφτει κάθε μέρα μέσα σε αυτό το μήνα -με μόνο τρεις μέρες που δεν έπεσε- κι αυτή η πορεία επιταχύνθηκε από τότε που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ζητούσε μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η ανάπτυξη, δήλωσε ότι προτίθεται να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Οι traders τιμωρούν επίσης τοην Τουρκία για την αποτυχία της να κάνει όσα χρειάζονται, προκειμένου να καταπολεμήσει τον διψήφιο πληθωρισμό και το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι απώλειες κατά 21% της λίρας φέτος, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, είναι κοντά στην υπέρβαση της πτώσης του αργεντίνικου πέσο. Η προβλεπόμενη απόδοση της λίρας, με βάση τη διαφορά επιτοκίου προσαρμοσμένη για το κόστος χρηματοδότησης και τις αναμενόμενες μεταβολές, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Ακόμη και οι Ιάπωνες margin traders, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα διπλασίαζαν τη συμμετοχή τους, τώρα περιορίζουν τις απώλειές τους.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν την υποτίμηση της λίρας. Αποδιδόταν η υποχώρηση σε «κερδοσκοπικές προσεγγίσεις» που αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση της οικονομίας της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα